Mainos

Norjan poliisi pelkää lynkkausta oikeudenkäynnissä

Norjan poliisi toivoo, että iskuista epäillyn vangitsemisoikeudenkäynti käydään suljetuin ovin. Poliisi pitää mahdollisena, että yleisölle avoin tilaisuus voi johtaa kaaokseen ja epäillyn lynkkaamiseen.

Käräjäoikeuden tuomari Kim Heger päättää lopulta pidetäänkö vangitsemisoikeudenkäynti avoimin ovin.

Oslon käräjäoikeus kuulee tänään iltapäivällä perjantaisista iskuista epäiltyä Anders Behring Breivikia ja päättää mahdollisesta vangitsemisesta. Oikeustalolle on määrätty suuri poliisijoukko huolehtimaan Breivikin turvallisuudesta.

- Kyseessä on erityinen tapaus. Meidän täytyy taata syytetyn turvallinen saapuminen oikeussaliin ja sieltä poistuminen. Meidän tulee myös huolehtia siitä, että paikalla on niin paljon poliiseja, jotta oikeusprosessi sujuu syytetyn kannalta oikein, kertoo apulaispoliisipäällikkö Sveinung Sponheim TV2-kanavalle.

Breivik haluaa julkisuutta ja univormun

Asianajajan mukaan Anders Behring Breivikilla on kaksi toivetta oikeusistunnon suhteen: hän haluaa kuulemistilaisuuden julkiseksi, koska haluaa kertoa medialle tekojensa syistä. Lisäksi hän haluaa pukeutua univormuun.

- En tiedä millaiseen univormuun hän haluaa pukeutua, asianajaja Geir Lippestad sanoi NRK-televisiokanavalle.

Asianajajan mukaan Breivik on tunnustanut tehneensä sekä Oslon pommi-iskun että Utöyan joukkosurman, mutta ei myönnä olevansa rikosoikeudellisessa vastuussa teoista. Iskuissa kuoli tämänhetkisten tietojen mukaan 93 ihmistä.

Toistaiseksi Breivikia pidetään "virallisesti epäiltynä", mutta syytteet nostetaan vasta sen jälkeen, kun poliisi on saanut tutkinnan päätökseen.

Breivikin vangitsemisoikeudenkäynti Oslossa alkaa kello 14 Suomen aikaa. Norjan lain mukaan rikoksesta epäilty voidaan vangita tavallisesti kahdeksi viikoksi, mutta aikaa on mahdollista monimutkaisissa tapauksissa pidentää jopa vuoteen.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.