Mainos

Norjan pääministeri kommentoi Utöya-raportin paljastuksia

Norjan pääministeri Jens Stoltenberg kommentoi Utöyan ja Oslon joukkosurmien viranomaistoimia selvittävää raporttia tiedotustilaisuudessa, joka järjestettiin Oslossa maanantaina iltapäivällä.

Stoltenbergin lisäksi tiedotustilaisuudessa on mukana Norjan oikeusministeri Grete Faremo.

Tutkimuskomission puheenjohtajan mukaan tutkinta paljasti suuria heikkouksia yhteiskunnan toiminnoissa. Raporttiin sisältyy 31 ehdotusta siitä, miten turvallisuutta voitaisiin Norjassa parantaa.

Loppuraportti paljastaa, että Anders Behring Breivikin isku Oslon hallintorakennuksiin olisi voitu estää. Jo vuonna 2008 oli jo päätetty, että hallintorakennuksen edessä oleva katu suljetaan liikenteeltä, mutta oli yleistä, että kadulle pysäköitiin väärin. Tiedotustilaisuudessa näytettiin video, jossa Breivik ajaa pommiauton täysin ongelmitta hallintorakennuksen eteen.

Tehokkailla toimilla poliisi olisi voinut myös vähentää uhrien määrää Utöyan saarella. Poliisi saa rankkaa kritiikkiä myös siitä, että se kaunisteli toimiensa ajankohtia. Yksittäiset viranomaiset ja poliisit eivät toimineet kriisitilanteessa parhaalla mahdollisella tavalla.

Yksi suurimmista virheistä, jonka poliisi teki, oli se, että ylitäyteen lastattu kumivene ajoi täysin väärälle Geitöyan saarelle, Utöyan saaren pohjoispuolelle. Poliisilla ei ollut mukanaan kunnon merikortteja, jolloin suunnistaminen tapahtui puhelimen gps:n avulla. Virhe huomattiin ennen rantautumista, mutta siihenkin kului kallista pelastusaikaa.

Breivik tappoi viime vuoden heinäkuussa 69 ihmistä Utöyan saarella ja 8 pommilla Oslon keskustassa.

(MTV3 - STT - NTB - TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.