Mainos

Norjan kyläpalot pistivät miettimään – Raumalla ei haluta samaa kohtaloa

24:27

Alkuvuonna sattuneet Norjan puutalopalot olivat surullinen esimerkki siitä, miten historiallisesti arvokkaat puutalot pystyivät tuhoutumaan lyhyessä ajassa.

Sen vuoksi maailmanperintökohde Vanhassa Raumassa on lisätty paloturvallisuusvalistusta.

Rauman kaupunginosassa asuu 800 asukasta ja sen on Pohjoismaiden suurin yhtenäinen vanha puutaloalue.

Sähköpatterien ohella, uunit ja hellat lämmittävät yhä suurta osaa vanhoista puutaloista. Direktiivi uhkaa tuota elämäntapaa, mutta siitä ei aiota hylätä.

Uhat tutuiksi

– Täällä historiallisella alueella pitää olla puulämmittämistä. Yritettiinhän meiltä kieltää tervakin, mutta kyllä se täällä tuoksuu, Rauman kaupungin neuvonta-arkkitehti Kalle Saarinen sanoo.

Kukaan ei ole kuitenkaan vielä kieltämässä puun polttoa Vanhassa Raumassa. Ensi viikon koulutustilaisuuksissa asukkaita ja yrittäjiä opetetaan tunnistamaan todennäköisempiä turvallisuusuhkia.

– Muoviset roska-astiat ovat vaarallisia. Sähköjohtoja menee rakennusten seinillä ristiin rastiin, eikä aina tiedetä, onko niissä kaikissa virtaa, LähiTapiola Lännen riskienhallintajohtaja Raimo Kortelainen toteaa.

Norjan tulipalot herättivät

Valistusillat olivat vakuutusyhtiön ehdotus, johon Kalle Saarisen oli helppo suostua.

– Varsinkin nyt kun Norjassa oli suurpalo, heräsimme miettimään, miten Vanhalle Raumalle voi käydä.

– Aina tietysti huolestuttaa, että tulee uusi sukupolvi, joka ei ole tottunut käyttämään tulisijoja. Teemme sen eteen jatkuvasti työtä asukasyhdistyksen ja pelastuslaitoksen kanssa, Rauman aluepalopäällikkö Juha Suonpää Satakunnan pelastuslaitokselta kertoo.

Asianosaiset ovat yhtä mieltä siitä, että todennäköisin suurpalon vaara ei tule sisältä vaan ulkoa. Ehdoton riskihuippu saavutetaan yhtenä yönä vuodessa.

– Mustan Pitsin yö pelottaa itseäni. Jos on huonot olosuhteet, äärettömän kaunis ilma, 30 000 ihmistä, olutta ja tupakkaa, siinä on aikamoinen yhdistävä tekijä tällaiselle riskille, Saarinen pohtii.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.