Mainos

Norjan halpatuontilohi uhkaa Suomen kalankasvattajia

Suomalaiset kalankasvattajat pelkäävät elinkeinonsa romahtavan norjalaisen halpalohen vuoksi.

Norjassa kalankasvattamoita on rajun ylituotannon vuoksi mennyt konkurssiin. Norjalaislohen ylituotantoa myydään nyt alle tuotantohintojen Suomeen, mikä ajaa kotimaiset kalankasvattajat ahdinkoon.

Norjalaisen lohen tuotantohinta kalakiloa kohden on runsaat 3,25 euroa. Samaan aikaan norjalaisen kirjolohen tuontihinta Suomeen on ollut noin 2,70 euroa ja lohen 1,98 euroa kilolta. Heinäkuun loppuun mennessä tämän vuoden aikana Norjasta oli tuotu yhteensä 11 miljoonaa kiloa lohta ja kirjolohta, mikä on yli tuplasti viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Norjan EU-alueelle suuntautuvasta lohiviennistä peräti 60 prosenttia päätyy Suomeen.

Norja ei kuitenkaan ole supistamassa ylituotantoa. Suomen kalankasvattajaliiton toimitusjohtaja Kaisa Rossi epäilee syyksi, että maa haluaa säilyä maailman suurimpana lohentuottajana. Rossi sanoo, että polkumyynti on saatava kuriin ennen kuin elinkeino kaatuu Suomessa. Rossin mukaan vaarassa on hävitä jopa 1000 työpaikkaa.

Kalatalouden keskusliiton toimitusjohtajan Markku Myllylän mukaan norjalaislohen polkumyynti vaarantaa myös kotimaan kalastajien toimeentulon.

Kalatalouden keskusliitto esitti viime kuussa, että norjalaiselle lohelle on palautettava ja kirjolohelle asetettava vähintään tuotantokustannuksia vastaava minimituontihinta sekä asetettava tuontitulli EU:n alueelle tuotaessa. Euroopan komission tutkijat havaitsivatkin polkumyyntiä tapahtuneen ja ehdottivat norjalaiselle kirjolohelle noin 20 prosentin tuontitullia. EU:n toivotaan syksyn aikana asettavan tullin norjalaiselle kirjolohelle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.