Norjan hallitus nappasi niukan vaalivoiton

Norjan keskusta-vasemmistolainen hallitus säilyttää niukasti enemmistönsä maan suurkäräjillä. Hallituksen kansanedustajien määrä väheni lopulta yhdellä.

Hallitus voi silti hyvällä syyllä juhlia vaalitulosta suurena voittona. Istuva hallitus kun ei ole onnistunut säilyttämään Norjassa valta-asemaansa 16 vuoteen.

Tulosta pidetään myös henkilökohtaisena voittona pääministeri Jens Stoltenbergille, jonka työväenpuolue hinasi hallitusrintaman voittoon lisäämällä kannatustaan 2,7 prosenttiyksikköä. Työväenpuolue on 35,4 prosentin kannatuksellaan edelleen kirkkaasti maan suurin puolue.

- Me jatkamme panostuksia kouluun, vanhustenhoitoon ja sairaanhoitoon. Työstämme myös ympäristökysymyksiä, Stoltenberg linjasi voiton varmistuttua.

Työväenpuolueen lisäksi hallituksessa istuu sosialistinen vasemmistopuolue sekä keskustapuolue. Työväenpuolueen Stoltenbergin on arveltu jatkavan maan pääministerinä.

Norjalaiset kävivät uurnilla harvinaisen laiskasti. Vain runsaat 73 prosenttia kansalaisista kävi äänestämässä.

Opposition hallitusvaihtoehdot hämmensivät

Norjalaisissa tiedotusvälineissä hallituksen torjuntavoiton nähtiin johtuneen muun muassa opposition hajanaisuudesta ja selvän hallitusvaihtoehdon puuttumisesta.

Keskusta-oikeistolainen oppositio näyttää kompastuneen loppumetreillä muun muassa epäselvään hallituskysymykseen. Vaikka vaalikampanjan aikana keskustelu on aaltoillut veroista koulutusjärjestelmään, selkeää avainkysymystä ei ole noussut.

Vaalikeskusteluissa on pyörinyt sitäkin enemmän juuri hallituskysymys, ja oppositiossa olevan oikeiston hajanaisuus.

- Tämä on myös voinut vaikuttaa positiivisesti nykyisen hallituksen kannatukseen. Ihmiset haluavat äänestää selkeää vaihtoehtoa. Jos äänestät liberaaleja tai konservatiivipuolue höyreä, et tiedä millaisen hallituksen saat, oslolainen vaalitutkija Rune Karlsen sanoi ennen vaaleja.

Edistyspuolue rikkoi oppositiorintaman

Opposition hajanaisuuden takana on ollut lähinnä suurin oppositiopuolue edistyspuolue, jonka oikeistopopulistinen linja on tehnyt oikeiston yhteistyöstä hankalaa, ja joidenkin puolueiden osalta täysin mahdotonta.

Neljästä oppositiopuolueesta pienimmät, liberaalipuolue ja kristillinen kansanpuolue, ilmoittivat hyvissä ajoin ennen vaaleja, että edistyspuolue on heidän näkökulmastaan poliittisen kentän kaukaisin puolue. Ne eivät halua istua samassa hallituksessa edistyspuolueen kanssa, eivätkä myöskään tukea hallitusta, jossa edistyspuolue istuisi.

Asiakysymyksissä puolueiden erot ovat varsin radikaalit. Ympäristö- ja maahanmuuttoasioissa liberaalit ja edistyspuolue edustavat kahta ääripäätä. Kristillinen kansanpuolue ja edistyspuolue ovat puolestaan täysin eri linjoilla esimerkiksi kristillisille tärkeästä kehitysavusta.

Edistyspuolueen puheenjohtaja Siv Jensen on puolestaan ilmoittanut, että puolue ei tule tukemaan mitään hallitusta, jossa se itse ei ole osallisena.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat