Mainos

Norjalaispoika syytteeseen DVD-hakkeroinnista

DVD-levyjen turvakoodin hakkeroinutta 16-vuotiasta norjalaista poikaa ja hänen isäänsä vastaan on nostettu syyte vakavasta tekijänoikeusrikkomuksesta.

Jon Johansen -niminen poika on ystävineen kehittänyt tietokoneohjelman, jolla turvakoodin hakkerointi onnistuu. Turvakoodin on tarkoitus estää DVD-levyjen laiton kopiointi. Kyseessä on norjalaisten lehdistölähteiden mukaan ensimmäinen kerta koko maailmassa, kun DVD-levyjen hakkeroinnista nostetaan syyte.

Johansen jakeli kehittämäänsä ohjelmaa isänsä verkkosivuilla, joille parhaimmillaan rekisteröitiin jopa 10 000 käyntiä päivässä.

-Nämä syytökset ovat vääriä. DVD-levyjen koodi ei estä kopiointia, vaan katsomisen. Me olemme ainoastaan tehneet mahdolliseksi DVD-elokuvien katsomisen tietokoneillamme, Johansen sanoi norjalaiselle Verdens Gang -sanomalehdelle.

Elokuvantekijöitä oikeudessa edustava norjalainen asianajaja Espen Töndel puolestaan sanoi, että yhtiöiden ensisijainen tarkoitus ei ole oikeudessa rahallisen korvauksen saaminen.

-Tarkoituksena on lähettää selvä viesti, että tällainen toiminta on väärin, Töndel sanoi. Maksimirangaistus tekijänoikeusrikoksesta on Norjassa kolme vuotta vankeutta. DVD (Digital Versatile Discs) -muotoon tallennetuissa ohjelmissa äänen ja kuvan laatu on huomattavasti normaalia videota parempi. Internetissä on muillakin sivuilla ollut jaossa ohjelmia, joilla DVD-suojakoodi pystytään murtamaan. Yhdysvaltain oikeusistuin määräsi viime viikolla operaattorit lopettamaan näiden ohjelmien levittämisen.
(NTB-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.