Mainos

Norjalaisoppineet tuohtuivat Pisa-testistä

OECD:n tämänvuotinen Pisa-tutkimus toteutettiin kaikkiaan 57 maassa 15-vuotiaille koululaisille. Norjalaiset kritisoivat testiä rajusti.

Koulumenestystä mittaavissa Pisa-tutkimuksissa Pohjoismaista häntäpäähän jääneet norjalaiset pohtivat kuumeisesti syitä huonoon menestykseensä. Epäkohtia on etsitty niin maan koulujärjestelmästä kuin itse kokeestakin.

Norjan yleisradioyhtiö NRK antoi Pisa-testin tehtävät ratkottavaksi astrofyysikolle, geeniteknologian professorille ja biologille. Asiantuntijoiden arvio kokeesta oli armoton.

-Se oli shokeeraavaa -- testissä ei mitata oppilaan tietoja, vaan vain sitä, miten hän osaa ratkoa tämänkaltaisia tehtäviä, arvioi testiä astrofyysikko Eirik Newth norjalaisen Dagbladet-lehden mukaan.

Myös geeniteknologian professori Sissel Rogne ja Maailman luonnonsäätiön WWF:n Norjan-johtaja, biologi Rasmus Hansson arvostelivat testin tehtäviä vaikeaselkoisiksi ja kieltä kummalliseksi.

-Monissa kohdissa oli hyvin vaikeaa ymmärtää, mistä tehtävissä oli kyse -- epäilen sen johtuvan käännösongelmista, Rogne kuvaili vaikutelmiaan.

OECD:n tämänvuotinen Pisa-tutkimus toteutettiin kaikkiaan 57 maassa 15-vuotiaille koululaisille.

-On todella huolestuttavaa, että (Pisa-testeille) annetaan niin paljon painoarvoa Norjassa. Oma päävaikutelmani kokeesta on kehno ja sotkuinen, Hansson sanoi Dagbladetille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.