Mainos

Norjalaisnaiselta löydettiin Ebola-tartunta

Norjalaiselta avustustyöntekijältä löydetty Ebola vahvistui maanantaina ensimmäiseksi pohjoismaalaisen saamaksi Ebola-tartunnaksi.  

Tartunnan saanut norjalaisnainen työskenteli Sierra Leonessa Lääkärit ilman rajoja -järjestön avustustehtävissä. Naiselle nousi sunnuntaina korkea kuume, joka vahvistui testituloksissa Ebolaksi.

Hänet oli määrä lennättää maanantain ja tiistain välisenä yönä hoidettavaksi Norjaan. Norjassa häntä aiotaan hoitaa Ullevålin yliopistosairaalassa Oslossa, jossa hänet eristetään täydellisesti tartunnan leviämisen estämiseksi, kertoi norjalaislehti Verdens Gang.  

Maanantaina pelättiin myös, että espanjalainen sairaanhoitaja olisi saanut ensi kertaa Ebola-viruksen Länsi-Afrikan ulkopuolella.   

Sairaanhoitaja oli hoitanut Madridissa pappia, joka kuoli Ebolaan. Esimerkiksi päivälehti El Pais kertoi, että sairaanhoitajan ensimmäisen Ebola-testin tulos oli positiivinen.

Tartunnan syy epäselvä

Norjalaisnaisen tartunta ei kasvata taudin riskiä Suomessa, sanoi Terveyden- ja hyvinvoinnin tutkimuslaitoksen (THL) tutkimusprofessori Mika Salminen.   

Salmisen mukaan on jo tiedetty, että terveydenhuollossa työskentelevillä on riski sairastua tautiin. Kansainväliset työntekijät työskentelevät kuitenkin usein tiukkojen turvatoimien varassa.  

-Ebola-klinikoilla on käytössä muovitettu suojavarustus, joka suojaa koko kropan. Sen sijaan tavallisessa terveydenhuollossa saattaa olla hyvin vähäiset suojatoimenpiteet. Niissä on ollut pulaa nimenomaan suojavälineistä.  

Lääkärit ilman rajoja -järjestö kertoi selvittävänsä, mistä norjalaisnainen on saanut tartunnan. Verdens Gangin mukaan hän oli työskennellyt viime aikoina maan eteläosassa Bon kaupungissa. Alue on ollut pahasti Ebola-epidemian runtelema.  

-Meillä on hyvin tiukat turvamääräykset Ebola-maissa työskenteleville työntekijöillemme - mutta valitettavasti tartuntariski on aina olemassa, sanoi järjestön yleissihteeri Anne Cecilie Kaltenborn lehdelle.  

Salminen sanoo, että Ebola-alueilla työskentelee muutamia suomalaisia avustustyöntekijöitä Punaisen Ristin kautta. THL:n tietojen mukaan Ebola-alueilla ei työskentele suomalaisia Lääkärit ilman rajoja -järjestön kautta.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.