Mainos

Norjalaislehti: epäonnistunut pommi-isku vei Breivikin Utöyan saarelle

Norjalaislehti Verdens Gang on saanut käsiinsä poliisin kuulustelupöytäkirjoja Norjan joukkosurmaaja Anders Behring Breivikin tapauksesta.

Lehden mukaan Breivik hyökkäsi Utöyan saarelle, koska hän ei autopommillaan onnistunut tuhoamaan Norjan pääministerin toimistoa Oslossa. Kahdeksan ihmistä tappanut räjähdys ei vahingoittanut pääministeri Jens Stoltenbergiä.

– Räjähdyksen tulos selvästi johti hänen päätökseensä mennä Utöyalle, Breivikin asianajaja Geir Lippestad sanoi lehdelle.

Verdens Gang kertoo, että kuulustelupöytäkirjojen mukaan Breivik kuuli radiosta, ettei räjähdys onnistunut toivotulla tavalla. Siten hän suuntasi Norjan työväenpuolueen nuorten kokousleirille Utöyalle, missä hän ampui 69 ihmistä.

Muutkin ministerit tähtäimessä

Verdens Gangin mukaan Breivik halusi Utöyalla surmata ulkoministeri Jonas Gahr Støren, entisen pääministerin Gro Harlem Brundtlandin tai työväenpuolueen nuorisojohtajan Eskil Pedersenin.

Lehti kertoo, että Breivikin tarkoituksena oli ottaa yksi poliitikoista kiinni ja teloittaa tämä. Teloituksen yhteydessä Breivik oli aikonut pitää puheen. Aikomuksena oli myös kuvata teloitus.

Støre oli vieraillut Utöyalla päivää ennen hyökkäystä, Brundtland vain tunteja aikaisemmin. Pedersen pääsi lautalla pakoon verilöylyä.

Norjan poliisi luonnehti vuotoa Verdens Gangille "valitettavaksi" ja ilmoitti, että vuoto tutkitaan.

Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.