Mainos

Norjalaisille lämpöpattereita Afrikasta? Kekseliäs parodia haastaa Afrikka-kliseet

Afrikkalaiset, lähettäkää lämpöpatterinne köyhien norjalaisten avuksi!

Näin kehottaa norjalaisen opiskelijajärjestön SAIH:n käynnistämä hyväntekeväisyyskampanja. Järjestön perustaman Africa for Norway -sivuston videossa afrikkalaiset musiikkitähdet laulavat lapsikuoron säestyksellä norjalaisten ahdingosta hankien keskellä.

– Miksi meidän pitäisi unohtaa ihmiset, joilla on kylmä? Pakkanenkin tappaa, eteläafrikkalaisräppäri Breezy V huomauttaa.

Koko kampanja videoineen on tietenkin parodiaa, mutta sillä on vakava tarkoitus: SAIH haluaa muistuttaa, miten hyväntekeväisyyskampanjat usein levittävät yksipuolisia ja harhaanjohtavia stereotypioita autettavistaan, etenkin afrikkalaisista. Tarkoitusperät ovat kauniit, mutta toteutus kliseinen ja pahimmillaan kohteelleen vahingollinen.

– Ihmisten enemmistö ajattelee vain katastrofeja, nälänhätää ja köyhyyttä, eivätkä he ole tietoisia alueen myönteisistä kehitysaskeleista. Se on aina sitä samaa: nääntyviä lapsia, alistettuja naisia ja hulluja aseistettuja miehiä. Media haluaa vahvoja tunteita, toimittajat uurastavat kelloa vastaan ja hyväntekeväisyysjärjestöt haluavat lahjoituksia - kaikki se tukahduttaa yritykset luoda monipuolisempaa kuvaa tilanteesta, kritisoi järjestön johtaja Erik Schreiner Evans.

Ydinongelmat unohtuvat

Järjestön mielestä Afrikan todelliset rakenteelliset ongelmat peittyvät näiden yksinkertaistuksien alle, ja mantereesta luodaan käsitys pelkkänä passiivisena avun vastaanottajana. Avustustyö ja hädän lievittäminen on toki tärkeää, mutta kerätyillä varoilla pitäisi puuttua syvempiin ongelmiin.

– Meidän pitäisi pohtia kauppapolitiikkaa ja talouspolitiikkaa sekä kulutustottumuksia, jotka ovat näiden rakenteellisten ongelmien ytimessä, Schreiner Evans vaatii.

Valekampanjan nurinkurinen maailmankuva norjalaisista kurjina kärsijöinä ja afrikkalaisista aktiivisina auttajina onkin kerännyt suuren suosion verkossa ja avannut keskustelua hyväntekeväisyyssektorin toimijoiden keskuudessa.

Tosin kaikille vitsin viesti ei välttämättä mene perille. SAIH nimittäin sai puhelinsoiton norjalaisnaiselta, joka tiedusteli, minne hän voisi lähettää oman patterinsa.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.