Mainos

Norjalaiset tekevät enemmän riskisijoituksia kuin naapurimaat

Pohjoismaiden asukkaat suhtautuvat hyvin erilailla sijoittamiseen. Nordnetin julkaiseman säästöbarometri -tutkimuksen mukaan norjalaiset ottavat sijoituksissaan eniten riskiä, ruotsalaiset ovat varovaisempia suomalaisten seuratessa kannoilla. Tanskalaisten erityispiirteisiin kuulu esimerkiksi se, että he ovat hullaantuneet sijoittamaan kotinsa ulkopuolelle.

Osittain erot sijoituskäyttäytymisessä johtuvat historiallisesti opituista sijoitustavoista. Myös maantieteelliset seikat sekä kotimarkkinoiden koko vaikuttavat sijoituskäyttäytymiseen, mikä ilmenee erityisesti tanskalaisten kohdalla.

Osakkeet ovat suhteellisesti selkeästi suurin omaisuusluokka kaikissa Pohjoismaissa. Osakkeissa suositaan isoja, historiallisesti hyvin menestyneitä paikallisia yhtiöitä. Suomessa suositaan Nokiaa, TeliaSoneraa ja Fortumia. Ruotsalaiset sijoittavat aktiivisesti myös rahastoihin. Käteisen osuus sijoituksista oli kaikissa maissa noin 10 % tasolla.

Norjalaiset vivuttavat sijoituksiaan velalla naapureitaan herkemmin. Suomalaiset sen sijaan välttävät velalla sijoittamista viimeiseen asti. Jossain sentään suomalaisetkin erottuvat selkeästi edukseen. Meiltä löytyy pohjoismaalaisista suurimmat salkut. Valtaosa suomalaisista sijoittaa pitkänjänteisesti, kun taas naapurimaista löytyy enemmän aktiivikaupankävijöitä, jotka käyvät kauppaa päivittäin ja muuttavat salkkuaan tiheään. Tässä vaarana on tosin se, pankkitilille jää vähemmän varoja kuin pitkäjänteisille sijoittajille.

Nordnet on tutkinut vuoden 2010 tammi-maaliskuun aikana 310 000 asiakkaidensa välillä esiintyneitä säästämiseen ja kaupankäyntiin liittyviä eroja.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.