Norjalaiset äänestivät jännitysvaaleissa

Norjalaiset äänestivät tänään suurkäräjävaaleissa, jonka lopputulosta vain harva halusi ennakkoon veikata. Etukäteen selvää oli vain se, että Norjan politiikan entinen voimakeskittymä työväenpuolue oli saamassa heikoimman tuloksen lähes sataan vuoteen.

Vaalien alla tehdyt viimeiset kyselyt viittasivat siihen, että työväenpuolue säilyisi suurimpana puolueena runsaan 20 prosentin ääniosuudella. Oikeistolainen Höyre pysyttelisi työväenpuolueen kannoilla niin ikään yli 20 prosentin kannatuksen turvin.

Pääministeri ounastelikin, että vaalit johtavat tilanteeseen, jossa toimivaa hallitusta on vaikea muodostaa.

-Pelkäänpä, että vaalien jälkeisestä tilanteesta tulee epäselvä. Juuri nythän tämä on kovin jännittävää, Stoltenberg sanoi käydessään äänestämässä oslolaisessa koulussa.

Stoltenberg jaksoi kuitenkin uskoa työväenpuolueen vaalimenestykseen.

-Olen optimisti. Olemme tehneet hyvän vaalikampanjan ja monet äänestäjät tekevät ratkaisunsa vasta vaalipäivänä, hän lisäsi.

Vieläkin toiveikkaampi oli Kristillisen kansanpuolueen johtaja Kjell Magne Bondevik, joka on vaalien alla ollut norjalaisten ehdoton suosikki pääministeriksi.

-On olemassa 50 prosentin mahdollisuus siitä, että minusta tulee taas pääministeri, iloisen oloinen Bondevik sanoi käytyään jättämässä äänensä kotikaupungissaan Moldessa Trondheiminin lähistöllä.

Valinnat viime tingassa

Vaalituloksen ennustaminen on hankalaa myös siitä syystä, että norjalaiset äänestäjät ovat lähes täysin unohtaneet puolueuskollisuuden ja vaihtavat kantaansa hyvinkin herkästi. Niinpä viime vuoden kesällä oikeistopopulistinen Edistyspuolue nousi yllättäen suurimmaksi puolueeksi, minkä jälkeen ykköspaikkaa ovat pitäneet vuorotellen Höyre ja työväenpuolue.

Moni norjalainen on myös jättänyt ratkaisunsa aivan viime hetkiin; vielä vaalien alusviikolla lähes miljoona äänestäjää ei ollut lyönyt kantaansa lopullisesti lukkoon.

Monet norjalaiset valittavat maailman raskaimpiin kuuluvaa verotusta, samalla kun Norjan öljymiljardeja sijoitetaan öljyrahastoon "pahan päivän varalle". Tähän tyytymättömyyteen panee toivonsa myös Edistyspuolueen johtaja Carl I. Hagen.

-Kansa haluaa muutosta. Verot ja maksut ovat huipputasoa, ja silti terveydenhoitoalalla on suuria puutteita, Hagen sanoi vaalipäivänä.

Pääministeri Höyrestä

Eräissä kunnissa äänestettiin jo sunnuntaina. Ensimmäisten äänestäjien joukossa oli Höyren johtaja Jan Petersen, jota on veikattu myös seuraavaksi pääministeri porvarillisten puolueiden selkeän voiton myötä.

-Minun toiveenani on olla yhteistyössä Kristillisen kansanpuolueen ja (liberaalisen) Venstren kanssa. Olemme kuitenkin koko ajan tienneet, että tarvitaan perusteellisia keskusteluja myös Edistyspuolueen kanssa, kaavaili Petersen tulevia hallituskuvioita.

Petersenkään ei halunnut veikata vaalien lopputulosta.

-Tästä näyttää tulevan hyvin tasaväkistä, hän tyytyi sanomaan.

Vaalihuoneistot suljetaan maanantai-iltana kello 22 Suomen aikaa, minkä jälkeen julkistetaan ovensuukyselyjä. Ääntenlaskun ennustetaan sujuvan melko verkkaasti, ja alle puolet äänistä saataneen laskettua ennen puolta yötä Suomen aikaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat