Mainos

Norjalaisaluksella vältyttiin suuronnettomuudelta

Viime yönä palamaan syttyneellä norjalaisaluksella vältyttiin uhkaavalta suurkatastrofilta ripeästi sujuneen evakuoinnin ansiosta.

Vain muutamassa tunnissa saatiin Prinsesse Ragnhild -aluksen yli 1 100 matkustajaa evakuoitua muihin aluksiin, jotka saapuivat nopeasti onnettomuuspaikalle Göteborgin edustalle. Onnettomuuslaiva oli matkalla Kielistä Osloon. Matkustajien evakuointi onnistui, koska apua oli nopeasti saatavissa vilkkaasti liikennöidyllä laivareitillä ja koska miehistö oli tehtäviensä tasalla. Ensimmäinen pelastusalus saapui onnettomuuspaikalle 15 minuutissa.

Matkustajat pysyivät koko ajan rauhallisina. Jotkut heistä kertoivat ensin luulleensa, että kyseessä oli pelastusharjoitus. Tilanteen vakavuus selvisi kaikille vasta kun savua alkoi levitä aluksen sisätiloihin. Paniikkia ei kuitenkaan päässyt syntymään, ja suurin osa miehistöstä jäi laivaan.

Sää suosi pelastajia

Myös sää helpotti pelastusoperaatiota. Meri oli tyyni, joten toiset alukset pystyivät kiinnittäytymään Prinsesse Ragnhildiin ja osa matkustajista saatiin siirrettyä turvaan suoraan aluksen kannelta. Muut matkustajat siirrettiin pelastusveneisiin, joista heidät nostettiin onnettomuuspaikalle kerääntyneisiin aluksiin.

Evakuointiin osallistui myös helikoptereita Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. Helikopterit veivät sairaalahoitoon neljä onnettomuudessa loukkaantunutta. Yksi heistä oli myöhemmin sairaalassa menehtynyt norjalaisnainen, joka sai sydänkohtauksen. Kolme muuta saivat lieviä palovammoja.

Prinsesse Ragnhildin palo olisi hyvin voinut päättyä suurkatastrofiin, kuten samalla alueella vuonna 1990 sattunut Scandinavian Star -laivan tulipalo. Tuossa onnettomuudessa sai surmansa 158 ihmistä, joista suurin osa menehtyi savumyrkytykseen nukkuessaan hyteissään.

Palo alkoi konehuoneesta

Norjalaisaluksen tulipalo sai alkunsa laivan konehuoneesta, jossa kemikaaleja oli syttynyt tuleen. Kun Göteborgista hälytetyt savusukeltajat pääsivät lopulta tulen tuhoamaan konehuoneeseen, oli palo jo sammunut. Tulipalo ei missään vaiheessa levinnyt konehuoneen ulkopuolelle.

Poliisi on jo aloittanut ensimmäiset tutkimukset laivalla, mutta vielä ei palon syttymissyy ole selvillä. Laivalla olleen miehistön mielestä tuli levisi aamuyön tunteina uhkaavasti, joten matkustajat päätettiin siirtää pois aluksesta.

Prinsesse Ragnhildiltä evakuoidut matkustajat kuljetettiin ensin Göteborgiin sotilasalueelle, jossa he saivat halutessaan tavata kriisiryhmän henkilökuntaa. Viranomaiset alkoivat myös järjestää majoitusta jatkoyhteyksiä odotteleville matkustajille. Prinsesse Ragnhild hinattiin ltapäivällä Arendalin telakalle Göteborgiin.

Yhdeksän vuotta sitten sattunut tulipalo Scandinavian Star -aluksella paljasti puutteita Ruotsin meripelastuksessa ja johti uusiin turvatoimiin. Onnettomuuden jälkeen mm. perustettiin uudet erityisjoukot, jotka ovat saaneet koulutuksen nimenomaan laivapalojen sammutukseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.