Mainos

Norjalainen toimittaja menehtyi Afganistanissa

Itsemurhaiskun tekijät hyökkäsivät viiden tähden hotelliin Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa. Iskussa vakavia vammoja saanut norjalaisen Dagbladet-sanomalehden toimittaja menehtyi vammoihinsa. Norjan ulkoministeri selvisi hyökkäyksessä vammoitta. Iskun tekijäksi ilmoittautui Taleban-liike.

Itsemurhaiskun tekijät hyökkäsivät viiden tähden hotelliin Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa. Serena-nimiseen hotelliin oli majoittuneena muun muassa Norjan ulkoministeri Jonas Gahr Störe, joka selvisi hyökkäyksestä vahingoittumattomana. Hän joutui kuitenkin pakenemaan hotellin kellariin.

Afganistanin sisäministeriö ilmoitti, että iskussa kuoli ainakin kuusi ihmistä ja haavoittui kuusi. Surmansa saaneista kaksi oli hotellin vartijoita ja ainakin yksi ulkomaalainen. Hänen kansallisuudestaan ei ollut varmuutta.

- Itsemurhaisku tehtiin hotellin sisäänkäynnin läheisyydessä. Sen jälkeen tapahtui toinen räjähdys. Sitten tulitettiin, kuvaili ministeriön tiedottaja Zemarai Bashary.

Iskussa vakavia vammoja saanut norjalaisen Dagbladet-sanomalehden toimittaja menehtyi vammoihinsa myöhään illalla, kertoi lehti verkkoversiossaan. Norjan ulkoministeriön mukaan iskussa haavoittui vaikeasti myös ulkoministeriön virkamies.

Ulkoministeri Störe kuvasi norjalaisissa tiedotusvälineissä hyökkäystä yhdeksi dramaattisimmista tilanteista, joissa hän on ollut mukana.

- Olimme juuri aloittaneet kokouksen afganistanilaisen ihmisoikeuskomission kanssa, kun kuulimme ampumista ja useita räjähdyksiä, ministeri kertoi.

- Meidät käskettiin lattialle aivan seinän viereen pöydän alle, Störe sanoi VG-lehdelle. Vähän myöhemmin seurue saatiin evakuoitua turvalliseen paikkaan eli hotellin kellariin. Norjalaisvaltuuskuntaan kuului parikymmentä henkeä.

Norjalla on noin 500 sotilasta Afganistanissa. Kabulin isku ei muuta Norjan Afganistanin-politiikkaa, sanoi pääministeri Jens Stoltenberg TV2-kanavalle maanantai-iltana.

Suomalaispoliisi kunnossa

Hotellissa oli räjähdyshetkellä myös ainakin yksi suomalainen poliisi. Hän oli kunnossa, kerrottiin ulkoministeriöstä. Suomen edustustolla ei ollut illalla tietoa siitä, että iskulla olisi ollut suomalaisuhreja.

Hyökkäykseen osallistui neljä ihmistä, joista yksi räjäytti auton hotellin edustalla. Kolme muuta miestä pyrki hotellin sisälle. Heistä kaksi kuoli tulituksessa ja yksi pääsi karkuun. Iskun tekijäksi ilmoittautui Taleban-liike.

Talebanin taistelijat tekivät viime vuonna yli 140 itsemurhaiskua. Pyrkimyksenä on kaataa Afganistanin länsimielinen hallitus ja ajaa pois ulkomaiset joukot maasta.

(MTV3-STT-NTB-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.