Mainos

Norja tehostaa öljyn etsintää

Norja ryhtyy öljy- ja energiaministeri Einar Steensnäsin mukaan toimiin raakaöljyn ja maakaasun etsinnän tehostamiseksi ja saannon parantamiseksi. Tavoitteena on turvata uusien esiintymien löytyminen ja tuotannon jatkuminen lähivuosikymmeninä, sanoi Steensnäs perjantaina Oslossa.

Norjan hallitus ennusti perjantaina maan parlamentille annetussa selonteossa, että öljy ja kaasu pysyvät maan talouden perustana vielä vuosikymmeniä. Hallitus arvioi, että Norja on tähän mennessä käyttänyt alle neljäsosan kaikista hyödynnettävissä olevista varannoistaan.

-Uusien esiintymien löytäminen ja öljykenttien saannon nostaminen nykyisestä 44 prosentista 50 prosenttiin mahdollistaa öljyntuotannon jatkumisen ainakin 50 vuotta ja kaasuntuotannon 100 vuotta, sanoi Steensnäs.

Hän arvioi, että 60 prosenttia hyödynnettävissä olevista öljyvaroista on vielä käyttämättä. Epäonnistuminen etsinnän tehostamisessa voisi Steensnäsin mukaan johtaa siihen, että Norjan öljyn tuotanto loppuisi vuonna 2020.

Nopeuttaakseen etsintöjä hallitus siirtyy jatkuvaan lupahakuun aiempien kahden vuoden välein järjestettyjen huutokauppojen asemesta. Norjanmeren pohjoisosien ja Barentsinmeren etsintäluvat myydään Steensnäsin mukaan aikanaan kuitenkin tavanomaisilla huutokaupoilla. Niiden verokohtelu on hänen mukaansa myös samanlainen kuin muillakin öljy- ja kaasukentillä.

Norjan öljyn tuotanto oli viime vuonna keskimäärin 3,2 miljoonaa tynnyriä päivässä. Öljy- ja kaasuteollisuus tuotti noin 23 prosenttia Norjan bruttokansantuotteesta. Norja oli Saudi-Arabian ja Venäjän jälkeen kolmanneksi suurin raakaöljyn viejä maailmassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.