Mainos

Norja supistaa öljyntuotantoaan

Norja on valmis vähentämään öljyn tuotantoaan 150 000 barrelilla päivässä öljyn hinnan vahvistamiseksi. Norjan ilmoitus nostaa öljyntuottajamaiden järjestöön Opeciin kuulumattomien maiden supistukset 447 500 barreliin päivässä. Opec on vaatinut muita öljyntuottajamaita rajoittamaan tuotantoa 500 000 barrelilla ennen kuin se vähentää lupaamansa 1,5 miljoonaa barrelia päivässä.

Norjan öljy- ja energiaministeri Einar Steensnäs sanoi olevansa vakuuttunut, että Opec päättää tuotannon rajoituksista. Opec kokoontuu tämän kuun lopussa. Rajoitukset on tarkoitus saada voimaan tammikuun alussa. Norjan ilmoitus nosti öljyn hintaa Lontoon raaka-ainepörssissä. Kun ennen ilmoitusta tammikuun öljyfutuurien hinta oli 18,70 dollaria dollarilta, parhaimmillaan hinta nousi 19,10 dollariin. Siitä tultiin kuitenkin hieman alas.

Öljy on halventunut, koska maailman talousvauhdin hiipuessa sen tarve on vähentynyt. Päinvastaista tietoa markkinoille tuli Venäjältä, jossa maan toiseksi suurin öljy-yhtiö Jukos sanoi pyrkivänsä edelleen lisäämään öljyntuotantoa, vaikka myös Venäjä on lupautunut vähentämään tuotantoa.

Tänä vuonna Jukos on lisännyt tuotantoaan 15 prosenttia. Ensi vuonna pyritään lähes 25 prosentin lisäykseen. Näin Jukosin tuotanto nousisi 71,5 miljoonaan tonniin. Steensnäsin mukaan Norja pyrkii tuotannon rajoituksilla tasapainottamaan raakaöljymarkkinoita ja estämään öljyn hinnan laskun. Norja peruu lupauksensa, jos muut maat eivät vähennä tuotantoaan.

Luvatuilla supistuksilla Norjan öljyntuotanto putoaa nykyisestä 3,17 miljoonasta barrelista 3,02 miljoonaan barreliin päivässä. Opeciin kuulumattomista maista suurin öljyntuottaja on Venäjä. Opecin voimatekijä on Saudi-Arabia.

(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.