Mainos

Norja rahoittaa öljytuloilla uudistuksia

Norjan öljytulot kasvavat niin nopeasti, että hallitus voi sijoittaa suuren osan niistä sivuun tulevia sukupolvia varten. Hallitus arvioi, että neljän vuoden päästä sen ns. öljyrahastossa on huimat 400-450 miljardia kruunua (296-333 mrd mk).

Se on lähes yhtä paljon kuin Norjan koko budjetin menopuoli. Öljyrahastoa on määrä käyttää varmistamaan, että myös tulevat sukupolvet hyötyvät Norjan öljytuloista.

Hallitus aikoo jatkossakin käyttää vain 25-30 prosenttia öljytuloista ja sijoittaa suurimman osan loppurahoista rahastoon. Siellä olevia varoja käytetään myös rahoittamaan esimerkiksi väestön ikääntymisen valtiolle aiheuttamia lisäkustannuksia.

Hyötyä myös nykypolville

Myös nykyiset sukupolvet hyötyvät uudistuksista, jotka tulevat mahdollisiksi öljyntuotannon ja talouden nopean kasvun ansiosta. Ainakin pääministeri Thorbjörn Jagland lupasi täyttää eräitä vaalilupauksia esitellessään hallituksen pitkän aikavälin ohjelmaa tänään.

Hallitus lupaa lisää rahaa vanhusten ja terveydenhuoltoon joka vuosi seuraavien viiden vuoden ajan. Jokainen laitoshoidossa oleva vanhus tai sairas saa halutessaan yksityishuoneen. Kaikkien halukkaiden lasten on määrä saada päiväkotipaikka. Laskun arvellaan kipuavan miljardeihin kruunuihin.

Työelämässä mukana oleville hallitus lupaa lisä- tai jatkokoulutusta. Koulutukseen on määrä päästä jokaisen, joka sitä haluaa - laskun jakavat hallitus ja työmarkkinaosapuolet.

Työttömyys liian korkealla

Vastapainona näille lupauksille hallitus odottaa, että työmarkkinaosapuolet tyytyvät maltillisiin palkankorotuksiin. Hallituksen mukaan tämä on ainoa keino varmistaa myönteinen työllisyyskehitys.

Norjan työttömyysaste on Euroopan matalin, mutta hallitus tähtää täystyöllisyyteen. Siihen pääsemiseksi hallitus pitää tärkeimpinä keinoina matalia palkankorotuksia ja alhaista inflaatiota.

Neljän viime vuoden aikana palkankorotukset ovat olleet maltillisia ja inflaatio matala. Sinä aikana Norjaan on luotu 121 000 uutta työpaikkaa. Hallitus uskoo saavansa aikaiseksi 90 000 uutta työpaikkaa seuraavien neljän vuoden aikana. Norjassa on tällä haavaa työttömänä neljä prosenttia työvoimasta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.