Mainos

Norja puhdistamaan Andrejevinlahtea

Venäjä on luvannut päästää norjalaiset puhdistamaan Kuolan niemimaalla sijaitsevaa Andrejevinlahtea, jonka pohjassa makaa suuri määrä käytöstä poistettuja ydinsukellusveneitä. Norjalaisten on määrä päästä alueelle ensi vuoden alussa.

Asia ratkesi pitkään kestäneen väännön jälkeen torstaina Moskovassa käydyissä neuvotteluissa.
-Tämä on läpimurto tärkeässä asiassa, sanoi Norjan ulkoministeriön valtiosihteeri Espen Barth Eide eilen Moskovassa. Norja on varannut Andrejevinlahden puhdistukseen 20 miljoonaa kruunua (lähes 15 miljoonaa markkaa) jo useita vuosia sitten, mutta Venäjä ei ole halunnut päästää norjalaisia alueelle. Saman lahden toisella rannalla sijaitsee käytössä oleva sukellusvenesatama, eikä Venäjä ole suostunut päästämään alueelle ulkomaisia aluksia turvallisuussyistä.

Eiden mukaan venäläiset olisivat kyllä mielellään ottaneet Norjan rahat ja siivonneet alueen itse, mutta Norja on sitkeästi vaatinut omien edustajiensa pääsyä alueelle.

-Eräässä vaiheessa oli puhetta, että venäläiset rakentaisivat näköesteen omien sukellusveneidensä suojaksi, mutta emme ole kuulleet asiasta sen jälkeen, Eide sanoi. Hänen mukaansa sopimukseen pääsyssä auttoi todennäköisesti norjalais-venäläinen yhteistyö uponneen ydinsukellusvene Kurskin tutkimuksissa.

Myös Andrejevinlahden puhdistus on määrä hoitaa yhteistyössä. Ydinsukellusveneiden reaktoreiden polttoainesauvat on tarkoitus nostaa ylös ja kuljettaa turvallisempaan sijoituspaikkaan Kuolan niemimaalla tai Tsheljabinskissa sijaitsevaan käytetyn ydinpolttoaineen jälleenkäsittelylaitokseen.
(STT-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.