Mainos

Norja neuvottelee pakolaislaivan kohtalosta tänään Genevessä

Norjan ulkoministeri Thorbjörn Jagland uskoo, että kiista pakolaisia kuljettavan norjalaisen rahtialuksen kohtalosta ratkeaa pikaisesti.

Jagland kertoi, että Norja neuvottelee Australian ja Indonesian kanssa vielä kuluessa Tampa-rahtialuksessa olevien yli 400 pakolaisen kohtalosta vielä tämän päivän aikana. Neuvottelut käydään Genevessä.

Jagland tähdensi, että ensisijainen vastuu norjalaisella Tampa-aluksella olevista ihmisistä on Australian. Itä-Timorin tarjoukseen ottaa pakolaiset alueelleen Jagland torjui.

-Itä-Timor ei tule kysymykseen, Jagland sanoi. -On tarkoituksetonta sysätä heidät yhteen maailman köyhimmistä maista.

Itä-Timor ja Uusi-Seelanti myönteisiä pakolaisten suhteen

Itä-Timorin ulkoministeri Jose Ramos-Horta sanoi aiemmin tänään maansa suhtautuvan myönteisesti ehdotukseen pakolaislaivan päästämisestä väliaikaisesti sen alueelle.

Australia on pyytänyt Itä-Timoria hallitsevaa YK:ta sallimaan norjalaisaluksella olevan 434 hengen ryhmän turvapaikka-anomusten käsittelyn alueella. Ramos-Hortan mukaan Australian ja YK:n edustajat ovat nevotelleet asiasta.

Ulkoministeriön edustaja kertoo, että pyyntö on esitetty YK:n Itä-Timorin edustajalle Sergio Vieria de Mellolle, joka ei ole vielä antanut vastaustaan. Ramos-Horta kuitenkin sanoo, että Indonesialla ja Australialla on ensisijainen vastuu pakolaisista.

Aiemmin Uuden-Seelannin pääministeri Helen Clark ilmoitti maansa olevan valmis vastaanottamaan osan afgaanipakolaisista, mutta vain sillä ehdolla, että muut maat seuraavat Uuden-Seelannin esimerkkiä ja tekevät samoin.

Clark torjuu maan lehdistössä esitetyt väitteet, jonka mukaan Uusi-Seelanti ottaisi vastaan kaikki laivalla olevat 434 pakolaista. Clark ei tarkentanut, montako pakolaista Uusi-Seelanti suostuisi ottamaan.

-Kantamme on, että tämä on hoidettava kansainvälisesti ja taakka on jaettava yhdessä, Clark sanoo. Australia on kieltäytynyt päästämästä maihin Joulusaaren lähettyvillä seisovaa norjalaisalus Tampaa, jonka kyydissä on nimenomaan Australiaan haluavia pakolaisia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.