Mainos

Norja mukaan EU:n turvajoukkoihin

Suomi, Ruotsi ja Norja voivat näin ollen perustaa yhteisen pohjoismaisen osaston EU-joukoihin. Asia päätetään todennäköisesti jo tulevana maanantaina.

Norja on pääsemässä mukaan EU:n nopean toiminnan joukkoihin, vaikkei Norja ole edes EU:n jäsen. Näin Suomi, Ruotsi ja Norja voivat perustaa kaavailemansa yhteisen osaston EU-joukoihin.

Puheenjohtajamaa Kreikka karsasti hanketta aluksi, mutta on nyt taipunut. Norjan mukanaolosta päätetään virallisesti todennäköisesti jo maanantaina.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää Norjan mukanaoloa tärkeänä.

- EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan kannalta on hyvä asia, että mahdollismman moni maa on mukana. Ja jos tällainen muista yhteyksistä hyvä yhteistyökumppanimaa, Norja haluaa ja voi osallistua, niin se on vain plussaa, painottaa Tuomioja.

Maanantaina puolustusministerit kokoontuvat Brysseliin laskemaan yhteen jäsenmaiden tarjoamia osastoja. Osastoja on syntymässä 11, kussakin on noin 1 500 sotilasta. Eräät maat perustavat itse kokonaisen oman osaston. Loput osastot kootaan usemman maan sotilaasta. Mukaan lähtee ensivaiheessa parikymmentä EU-maata.

Usean muun maan tapaan Suomi kuuluu kahteen eri osastoon: pohjoismaiseen sekä Saksan kokoamaan. Osastot eivät ole päivystysvalmiudessa yhtä aikaa, joten samoja suomalaissotilaita kuuluu molempiin osastoihin.

Suomi osallistuu kahteen osastoon, koska laajan yhteistyön uskotaan kehittävän EU:n sotilastoimintaa. Lisäksi mukanaoloa Saksan ja Hollannin ryhmässä pidetään poliittisesti tärkeänä.

Alustavassa toimintavalmiudessa EU-joukkojen on määrä olla jo ensi vuonna.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 17.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.