Mainos

Norja: Lohen minimihinta WTO:n määräysten vastainen

Norja vie EU:n asettaman lohen minimihinnan WTO:hon.

Norja vie EU:n asettaman lohen minimihinnan Maailman kauppajärjestöön. Norjan mielestä polkumyynnin estämisellä perusteltu minimihinta on WTO:n määräysten vastainen.

EU:n jäsenmaat hyväksyivät tammikuussa 2,80 euron vähimmäiskilohinnan Norjasta tuodulle kasvatuslohelle. Päätöksen tarkoituksena oli suojata eritoten Skotlannin ja Irlannin lohituotantoa.

Norja ei alkuvuoden jatkoneuvotteluissa saanut tyydyttävää tulosta ja nyt asia etenee kauppajärjestöön. Norjan ratkaisu on enemmänkin periaatteellinen, sillä maan omien tilastojen mukaan vientihinta ei vuoden 2004 jälkeen ole kertaakaan painunut alle EU:n asettaman minimin. Tällä haavaa kilohinta on selvästi yli kolme euroa.

Norja perustelee ratkaisuaan myös sillä, että viideksi vuodeksi asetettu vähimmäishinta on voimassa liian pitkään. Jakson pituus koetaan hankalaksi, koska lähivuosien markkinatilannetta ei voi tarkasti ennustaa.

EU:n komission tiedottajan mukaan Norjan tiistainen päätös tuli yllätyksenä.

Lohen kasvatus on yksi Norjan tärkeimmistä elinkeinoista. Viime vuonna tuotannon arvo oli noin 1,6 miljardia euroa. Tuotannosta noin 65 prosenttia viedään EU-maihin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.