Norja ja USA allekirjoittivat uuden puolustussopimuksen

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld puolusti Norjan-vierailullaan myös Guantanamon vankileirin asemaa.

Yhdysvaltain ja Norjan puolustusministerit Donald Rumsfeld ja Kristin Krohn Devold ovat allekirjoittaneet tänään Norjassa maiden välisen uuden puolustussopimuksen.

Sopimuksen mukaan amerikkalaiset voivat jatkaa aseiden ja muun materiaalin säilyttämistä Norjassa. Uusi sitoumus jatkaa kylmän sodan aikaista sopimusta, jonka mukaan Yhdysvallat piti aseita Norjassa Neuvostoliiton mahdollisen hyökkäyksen varalta.

Sopimus sallii Yhdysvaltain lujittaa sotilaallista vahvuuttaan Norjassa tarvittaessa. Yhdysvallat voi myös käyttää sotilaallista kalustoaan terrorismin vastaisiin tai humanitaarisiin operaatioihin tai se voi tukea kalustolla muita operaatioitaan Balkanilta Afganistaniin.

Puolustusministerit eivät tarkentaneet, millaista kalustoa Norjassa sopimuksen nojalla säilytetään.

Sotilasliitto Naton keskuksessa Stavangerin ulkopuolella keskiviikkona vieraillut Rumsfeld vakuutti Yhdysvaltain seuraavan myös vastaisuudessa tarkoin pohjolan kehitystä ja kunnioittavan velvoitteitaan Norjaa kohtaan.

Puolustusministeri kiitteli Norjaa avusta Yhdysvaltain Afganistanin-operaatioissa ja irakilaisten sotilaiden kouluttamisessa. Naton keskuksessa Norjassa on koulutettu viitisenkymmentä irakilaissotilasta.

Guantanamo jatkaa vankilana

Yhdessä norjalaiskollegansa kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa Rumsfeld toisti, ettei Yhdysvallat aio sulkea Guantanamon vankileiriä. Hän myös puolusti vankien kohtelua Guantanamossa kutsuen sitä "ammattimaiseksi ja inhimilliseksi".

- En tiedä Yhdysvaltain hallituksessa olevan ketään, joka harkitsee Guantanamon sulkemista, Rumsfeld sanoi.

Amerikkalainen demokraattisenaattori Joseph Biden on ehdottanut, että Guantanamo pitäisi sulkea vartijoiden epäasialliseen käytökseen liittyvien syytösten vuoksi.

Rumsfeld myös torjui lehdistötilaisuudessa norjalaisviestimissä liikkuneet tiedot, joiden mukaan Yhdysvaltain lentokoneet olisivat tehneet viime päivinä välilaskuja Stavangeriin ulkomaisia vankeja kuljettaessaan.

Rumsfeldin vierailu Stavangerissa toi kaduille myös mielenosoittajia. Noin 800 ihmistä Stavangerissa ja 400 Oslossa osoitti tiistaina mieltään vierailua ja Irakin miehitystä vastaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-NTB)

Lue myös:

    Uusimmat