Mainos

Nordeasta rahanpesuilmoituksen tehnyt mies on kuvaillut itseään Putinin hallinnon "pahimmaksi painajaiseksi" – aikoo tehdä ilmoituksen myös Suomen viranomaisille

2:04

Hermitage Capital Management -rahasto on tehnyt ilmoituksen epäillystä rahanpesusta Nordeassa talousrikoksia tutkivalle ruotsalaisviranomaiselle Ekobrottsmyndighetenille (EBM).

Video: Browder on keskiössä myös Danske Bankin rahanpesututkinnassa.

Hermitagen perustaja on Danske Bankin rahanpesututkinnan keskushahmo Bill Browder.

Hermitagen tekemässä ilmoituksessa kerrotaan noin 150 miljoonasta eurosta, jotka on Browderin mukaan siirretty Nordean tileille.

Browder kirjoitti Twitterissä, että aikoo tehdä ilmoituksen myös Suomen viranomaisille.

Browder on Yhdysvalloissa syntynyt sijoittaja ja miljonääri, joka perusti 1996 Venäjällä Hermitage Capital Management -rahaston. Browder teki itselleen ja asiakkailleen suuret tuotot, kunnes joutui Kremlin epäsuosioon.

Browderin asioita Venäjällä hoitanut asianajaja Sergei Magnitski kuoli vuonna 2009 vammoihin, joita hän sai moskovalaisessa vankilassa. Ennen sitä Magnitski oli paljastanut suuren veropetoksen, johon osalliseksi epäiltiin venäläisiä viranomaisia. Yhdysvallat otti käyttöön tapahtuneen jälkeen niin sanotun Magnitski-lain, jonka perusteella on mahdollista evätä maahantulo ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneiltä Venäjän virkamiehiltä

Putinin hallinnon julkinen vastustaja

Browder on ajanut eri puolilla maailmaa Magnitski-lakien käyttöön ottamista ja julistanut julkisesti olevansa Venäjän presidentti Vladimir Putinin hallinnon vastustaja.

– Olen heidän pahin painajaisensa, Browder sanoi New York Times -lehdelle viime vuonna.

Kauppalehden haastattelussa kolme vuotta sitten hän kuvaili Putinin toimia näin:

– Putin on toimissaan hyvin symbolinen. Hän ottaa merkittävimmän henkilön jostain ryhmästä ja terrorisoi häntä esimerkkinä muille.

"Olisi typerää sijoittaa nyt Venäjälle"

Browder oli aikoinaan menestyksekäs sijoittaja Venäjällä. Kolme vuotta sitten hän ei neuvonut enää ketään sijoittamaan pääomia Venäjälle.

– Olisi typerää sijoittaa nyt Venäjälle. Useimmat ihmiset yrittävät siirtää rahansa ulos sieltä. Venäläisetkin yrittävät siirtää rahansa ulos sieltä, Browder sanoi Kauppalehdelle.

Browder kertoi äskettäin Time-lehden artikkelissa muuttaneensa jo 29 vuotta sitten Britanniaan ja yllättyneensä, kun Putin otti Helsingissä Donald Trumpin tavatessaan Browderin esille.

– Jos hän todella haluaa napata minut, hänen kannattaisi puhua Theresa Maylle, jolla saattaisi olla hänelle muutama valittu sananen sanottavana sen jälkeen, kun venäläisagentit levittivät hermomyrkky Novitshokia ympäri Salisburyn kaupunkia Englannissa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja