Mainos

Nordean Sorjonen: Vielä ei ole euron kohtalon päivä

Nordean ekonomisti Pasi Sorjonen toivoo tänään alkavasta EU-johtajien huippukokouksesta ratkaisuja ennen kaikkea siihen, miten euroalueen maat pystytään pitämään paremmin budjettikurissa.

– Finanssipolitiikkaan täytyy saada jollain tavalla lisää ryhtiä ja ehkä vähän pakkoakin, hän sanoo.

Sorjosen mielestä eurooppalainen päätöksenteko on ollut varsin tempoilevaa osin siksi, että huippukokouksissa tehtyjä päätöksiä vatvotaan myöhemmin kotimaassa.

– Siihen liittyy sen takia paljon sisäpoliittista kiistelyä ja epäselvyyttä.

Pohjoismaiden investointipankin johtaja Johnny Åkerholm totesi MTV3:n Huomenta Suomessa Euroopan olevan jo luottolamassa. Sorjonen ei täysin allekirjoita tätä.

– Tilanne on varmaan se, että monilla ongelmamaiden pankeilla on vaikeuksia hankkia rahoitusta ja se saattaa hyvinkin jarruttaa heidän luotonantoaan. Mutta tämä ei ole mitenkään yleiseurooppalainen tilanne.

Markkinat odottavat päätöksiä

Markkinat odottavat Sorjosen mukaan ennen kaikkea sitä, että huippukokouksessa saadaan vihdoin tehtyä isoja päätöksiä – olivatpa ne mitä tahansa. Italia ja Kreikka hyväksyivät säästöpakettinsa, mutta hyville uutisille tarvitaan jatkoa.

Jos huippukokous epäonnistuu päätöksenteossa, se on todennäköisesti iso pettymys markkinoille.

– Mutta ei se vielä tarkoita sitä, että euroalue lähtee hajoamaan. Ongelmat eivät itse asiassa liity millään tavalla euroon vaan nimenomaan siihen, että euromaat eivät ole halunneet noudattaa niitä pelisääntöjä, joista on sovittu yhteisesti.

Jos hyviä ratkaisuja ei Euroopassa saada aikaan, synkentynyt talouden näkymä välittyy Sorjosen mukaan Suomeen vaisumman vientikysynnän kautta.

Tulli raportoi jo tänään voimakkaasti laskeneista vientiluvuista lokakuussa.

– Vientilukuja heikensi se, että tänä vuonna ei ole ollut jättiristeilijätoimitusta kuten viime vuonna. Siitä huolimatta voi sanoa, että olivathan vientiluvut melko heikkoja. Sinällään tässä ei ollut mitään kauhean yllättävää: tähän saakka on mennyt hyvin, tästä eteenpäin odotetaan, että näkymä on heikompi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.