Mainos

Nordean pääekonomisti: Ensin eroon eurosta, sitten uudet vaalit

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju sanoo, että Kreikan euroero on lähes varma. Ekonomisti myös povaa Kreikkaan pikaisia uusintavaaleja.

Pitkään Kreikan eurossa pysymiseen uskonut Kangasharju uskoo äänestystuloksen kertovan, että Kreikka lähtee kuin lähteekin eurosta.

– Uskon, että Kreikka lähtee 90 prosentin todennäköisyydellä. Tästä alkaa nyt kahden viikon raskas vääntö, sillä kahden viikon päästä Kreikan pitäisi maksaa Euroopan keskuspankille (EKP) hätälainoja takaisin. 

On kuitenkin todennäköistä, ettei maksukyvytön Kreikka pysty maksamaan hätälainojaan takaisin EKP:lle. Tällöin keskuspankki joutuu keskeyttämään hätärahoituksensa. Kangasharju näkee tämän suurena uhkana.

– Jos hätärahoitus lopetetaan, Kreikka menee lopullisesti sekaisin. Joudutaan ottamaan rinnakkaisvaluuttoja käyttöön. Veikkaisin, että ihmiset tulvivat kaduille ja lopulta saatetaan joutua järjestämään uudet vaalit, Kangasharju luettelee.

"Joka tapauksessa menetämme rahaa"

Kangasharju pitää varmana sitä, että viimeistään äänestyspäätös oli sinetti sille, että Kreikan velkojat menettävät rahaa.

– Jos Kreikka lähtee eurosta, emme saa mitään. Ja jos Kreikka jää, joka tapauksessa velkoja pitää leikata. Mitä pidemmälle pattitilanne menee, sitä enemmän rahaa ja velkojen leikkauksia tarvitaan, Kangasharju sanoo.

Pahimpana tulevaisuudenkuvana Kangasharju ei kuitenkaan näe velkarahojen menetystä. Pahinta olisi, jos Syrizan politiikka alkaisi nauttia kannatusta muuallakin Euroopassa.

– Pahin uhkakuva on se, että Euroopan kriisimaat, Espanja tai Portugali saisivat poliittista intoa ei-uudistuspolitiikkaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.