Mainos

Nordean osakkeenomistajat jäämässä vaille veronpalautuksia

Noin 70 miljoonan euron saatavista tulossa vain murto-osa.

Pankkikonserni Nordean noin 200 000 suomalaista osakkeenomistajaa ovat jäämässä vaille osinkotuloista maksettujen verojen palautuksia, koska konsernin rakenne poikkeaa esimerkiksi TeliaSonerasta ja Daniscosta.

Nordeassa osingot maksaa konsernin holding-yhtiö, kun taas esimerkiksi TeliaSonerassa ja Daniscossa osingot maksaa varsinainen operatiivinen yritys. Tämä rakenne-ero on ajanut Nordean osakkeenomistajat poikkeukselliseen asemaan osinkojen veronpalautuksissa.

Nordean varakonsernijohtaja Markku Pohjola kertoo saaneensa osakkeenomistajilta pettyneitä ja kiukkuisia yhteydenottoja vuosien 2000-04 veronpalautuksiin liittyen.

Kyse ei ole pikkurahoista, sillä Nordean laskujen mukaan osakkeenomistajille pitäisi olla tulossa yhteensä noin 70 miljoonaa euroa, mutta näillä näkymin heille on tulossa vain noin kymmenesosa tästä.

- Olemme saaneet paljon palautetta Nordean osakkeenomistajilta, että tämä on väärin ja epäoikeudenmukaista. On helppo ymmärtää osakkeenomistajien reaktio, Pohjola sanoi STT:lle.

Osakkaat lähdössä EY-tuomioistuimeen

Ruotsalaisella Nordealla on paljon suomalaisia piensijoittajaosakkaita, onhan konserni muinaisten Kansallis-Osake-Pankin ja Suomen Yhdyspankin manttelinperijä.

Myös ruotsalaisella TeliaSoneralla ja Cultorin aikoinaan nielaisseella tanskalaisella elintarvikeyhtiö Daniscolla on kosolti suomalaisia osakkeenomistajia, mutta heidän asemansa on kuitenkin erilaisen konsernirakenteen vuoksi verottajan silmissä parempi.

Pohjola muistuttaa, että holding-yhtiöjärjestelystä huolimatta Nordean Suomessa toimiva pankki maksoi asianmukaisesti veronsa vuosina 2000-04.

Pohjolan mielestä veronpalautusasia on syytä selvittää juurta jaksain jo yksin osakkeenomistajien suuren määrän vuoksi. Hänen mukaansa osakkeenomistajien keskuudessa on keskusteltu asian viemisestä EY-tuomioistuimeen järjestelmän muuttamiseksi.

- Sen verran vakavia kannanottoja asiasta on kuulunut, että minulla on syytä uskoa että tällaisiin toimenpiteisiin tässä asiassa ryhdytään, Pohjola kertoo.

Ministeriössä ei suunnitella lainmuutosta

Valtiovarainministeriön erityisasiantuntijan Sami Laaksosen mukaan ministeriössä ei valmistella osinkojen veronpalautuksia koskevan lain muuttamista.

Nykyinen laki perustuu EY-tuomioistuimen ja korkeimman hallinto-oikeuden päätöksiin. Lain taustalla on EY-tuomioistuimessa käsitelty juttu ulkomaisten yhtiöiden suomalaisille osakkeenomistajille maksamien osinkojen verokohtelusta.

Laaksosen mukaan Nordean ongelmallinen asema oli tiedossa, kun lakia säädettiin.

- Lakeja ei voi säätää sen pohjalta, että mikä on lain seuraus millekin yhtiölle, Laaksonen kuittaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.