Mainos

Nordea: Taloustaantuman syvin pohja ohi

Pohjoismaisen pankkikonserni Nordean viime vuoden luottotappiot kolminkertaistuivat vuoteen 2008 verrattuna, ja ne rasittavat pankin tulosta myös alkaneena vuonna. Nordean johto arvelee kuitenkin, että taloustaantuman syvin pohja on nähty. Nordea takoi voittoa viime vuonna 3,1 miljardia euroa, mutta luottotappiot leikkasivat tulosta reippaasti - jopa odotuksia enemmän.

-Edelleenkin pitää olla varovainen sen suhteen, millä tavalla riskejä ottaa ja millä tavalla pääomansa ja rahoituksensa hoitaa, niin että vaikka tulisi joku takapakki niin se ei vaikuttaisi ratkaisevasti pankin toimintaan, toteaa Nordean Suomen maajohtaja Carl-Johan Granvik.

Nordea arvioi, että ongelmaluottojen murheenkryyni Baltiakin on jo syvimmät taantuman pohjat kolunnut, mutta toipuminen saattaa kestää peräti vuosikymmenen. Myös Nordea on Swedbankin tavoin ryhtynyt pakkolunastamaan lainoittamiaan kiinteistöjä Baltiassa .

-Meilläkin on siellä valmiuksia ottaa haltuun asuntoja, joilla ei ole mitään markkinoita ja silloin tietysti arvojen pelastamiseksi on parempi että me lunastamme niitä itsellemme ja vuokraamme niitä ulos ja sitten yritämme myydä niitä 3-5 vuoden sisällä sitten kun markkinat elpyvät. Näin on jo tehty, mutta hyvin pienessä mittakaavassa - muutaman miljoonan edestä, Granvik toteaa.

Nordea on varannut kiistellyille kannustusbonuksille 350 miljoonaa euroa - siitä huolimatta että tulospalkkiot ovat pankin suuromistajalle Ruotsin valtiolle punainen vaate.

Tietysti se on paljon rahaa, mutta se on tarpeellista, jotta voidaan säilyttää nämä tärkeät työntekijät myös tulevaisuudessa meidän palkkalistoillamme, Granvik toteaa.

Granvik kertoo, että hän ei itse henkilökohtaisesti saa bonusta.

- En saa yhtään. Koko johto on irtisanoutunut bonuksista viime vuoden osalta, hän kommentoi.

Katso Kari Lumikeron raportti Tukholmasta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.