Mainos

Nordea: Talouskasvu vahvaa tänä ja ensi vuonna

Nordea ennustaa, että tänä vuonna bruttokansantuotteen kasvu nopeutuu 3,5 prosenttiin.

Hyvään vauhtiin viime vuoden lopulla päässyt talouskasvu jatkuu Nordean mukaan tänä ja ensi vuonna. Suomen bruttokansantuotteen kasvu nopeutuu Nordean talouskatsauksen mukaan tänä vuonna 3,5 prosenttiin, kun bruttokansantuote viime vuonna kasvoi 3,4 prosenttia. Ensi vuonna kokonaistuotanto kasvaa Nordean ekonomistien mukaan 3,3 prosenttia.

Talous kasvaa katsauksen mukaan nyt laajalla pohjalla viennin elvyttyä ja investointien piristyttyä. Myös työllisyys on katsauksen mukaan nousu-uralla, mikä vahvistaa kotimarkkinoiden myönteistä kehitystä.

Nordea ennustaa työttömyysasteen laskevan viime vuoden 8,8 prosentista 8,1 prosenttiin ensi vuonna. Vaikka maailmantalouden kasvun voimakkain vaihe näyttää jäänen viime vuoden puolelle eivät suhdanteet Nordean pääekonomistin Juha Ahtolan mukaan ole muuttumassa huonoiksi.

- Itse asiassa kasvunäkymät tälle vuodelle ovat jopa hieman paremmat, kuin mitä viime vuoden loppupuoliskolla lievän optimistiseen sävyyn ounastelimme, sanoi Ahtola.

Raakaöljyn hintaan liittyneet pelot ovat Ahtolan mukaan hälvenemässä ja hinta alkaa laskea. Vuoden loppua kohti öljyn hinta lähenee Nordean ennusteessa 35 dollaria tynnyriltä. Öljyn hintakehitys saattaa siis jatkossa olla pitkästä aikaa jopa talouskasvua tukeva tekijä, totesi Ahtola. Öljyn hintaa merkittävämpi tekijä on Ahtolan mielestä kuitenkin se, että taloudet alkavat vähitellen tulla toimeen omillaan ilman ylenpalttisia elvytysruiskeita.

- Suhdannetilanteen kehittymisen kannalta yritysten ja kuluttajien omaehtoiset päätökset ovat taas nousemassa etusijalle ja julkisen sektorin sekä keskuspankkien merkitys on painumassa taka-alalle. Talouspolitiikkatyöntöinen kasvuvaihe on siis muuttumassa kestävämmäksi yksityisen sektorin vetämäksi kasvuksi, Ahtola sanoi.

"Euroalueen tilanne on otsikoita parempi"

Euroalue on Ahtolan mukaan vihdoin pääsemässä mukaan talouskasvuun, vaikka kasvutahti vielä onkin kansainvälisessä katsannossa vaatimatonta. Euroalueen tilanne on kuitenkin otsikoita parempi.

- Euroalueen osalta ei vielä tällä hetkellä voi puhua kestävällä pohjalla olevasta talouskasvun rakenteesta, mutta siihen suuntaan ollaan menossa varsin oppikirjamaisen kaavan mukaan. Vientitoiminnan hyvä vire, investointien asteittainen piristyminen ja ennakoitu kulutuksen lievä piristyminen kuitenkin vievät aluetta kohti kestävämpää kasvuperustaa, sanoi Ahtola.

Euroalueen kokonaistuotannon kasvu nopeutuu viime vuoden 1,8 prosentista kahteen prosenttiin tänä vuonna ja 2,2 prosenttiin ensi vuonna, ennustaa Nordea. Inflaatio pysyy tänä vuonna 2,1 prosenttina ja laskee ensi vuonna kahteen prosenttiin. Euroalueen julkisen talouden alijäämä laskee tänä vuonna 2,8 prosentista 2,5 prosenttiin ja ensi vuonna 2,2 prosenttiin.

Yhdysvaltain talous kasvaa ennusteen mukaan tänä vuonna 3,6 prosenttia, kun kasvu viime vuonna oli 4,4 prosenttia. Ensi vuonna BKT:n kasvu hidastuu 3,0 prosenttiin.

Japanin kokonaistuotannon kasvu hidastuu tänä vuonna 2,8 prosentista 1,5 prosenttiin ja ensi vuonna yhteen prosenttiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.