Mainos

Nordea laski ennusteitaan

Nordea laski arviotaan Suomen vuoden 2002 talouden kasvusta 1,5 %:iin (aiemmin 2,0 %). Arvio vuoden 2003 talouskasvusta laski 3,5 %:iin (aiemmin 4,0 %).

Viime talven taantuman jälkeen Suomen talous kääntyi keväällä mukavaan runsaan 2,5 %:n kasvuun. Kansainvälisen talouden näkymät ovat kuitenkin heikentyneet ja Nordea on alentanut arviota erityisesti kuluvan vuoden jälkipuoliskon talouskasvusta. Nordea odottaa kokonaistuotannon laajenevan toisella vuosipuoliskolla samaa vauhtia kuin toisella neljänneksellä. Keskimäärin BKT:n arvioidaan kasvavan tänä vuonna 1,5% ja ensi vuonna 3,5%, molemmat noin puoli prosenttia vähemmän kuin Nordean alkukesän ennusteissa.

Yhdysvaltojen talouskasvu vaatimatonta

Yhdysvaltain talous jatkaa toki plus-merkkistä talouskasvua, mutta vaatimattomista kasvuluvuista varsinaiseen noususuhdanteeseen päästään vasta ensi vuoden alussa. Nordea on alentanut arviotaan Yhdysvaltain talouskasvusta 2,0 %:iin tänä vuonna ja 2,3 %:iin ensi vuonna.

Euroalueen talouksien toipumistahti alkuvuoden aikana on ollut Nordealle pettymys ja sekä kuluvan että ensi vuoden kasvuarvioita on alennettu. Euroalueen talouksien ennakoivat indikaattorit piirsivät varsin optimistisia näkymiä vielä kesään saakka.

Euroalueen vienti ei ole vetänyt ennakoidulla tavalla heikosta kansainvälisestä kysynnästä johtuen ja euron vahvistuminen on syönyt osan alueen hintakilpailukyvystä. Euroalueen talouden selvempi piristyminen on Nordean näkemyksen mukaan lykkääntynyt ensi vuoden alkupuoliskolle. Loppuvuonna piristyminen on vaatimatonta. Euroalueen odotetaan kasvavan tänä vuonna keskimäärin 0,9 % ja ensi vuonna 2,4%.

(MTV3)

(Talousuutiset 02.09.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.