Mainos

Nordea kertoo asuntolainojen kysynnän hiipuneen

Nordean mukaan asuntojen hinnat saattavat jopa pysähtyä tämän vuoden kuluessa. Asuntomarkkonoiden tilanne näyttää kuitenkin vakaalta.

Korkojen nousu on hillinnyt asuntolainojen kysyntää, kertoo finanssikonserni Nordea talouskatsauksessaan.

Nordea enteilee asuntojen hintojen nousun hidastumista tai jopa pysähtymistä tämän vuoden aikana.

Finansikonserni ennustaa Euroopan keskuspankin pitävän ohjauskorkonsa tasan 4 prosentissa, mikä on omiaan hyydyttämään asuntomarkkinoita.

Markkinakorot laskevat kuitenkin todennäköisesti hieman, ja kotitalouksien taloudellinen tilanne pysyy hyvänä. Asuntomarkkinoiden tilanne näyttää näin verrattain vakaalta, arvioi Nordean ekonomisti Reijo Heiskanen.

Enustus muiden laitosten linjoilla

Nordean näkemys Suomen tämän vuoden talouskehityksestä on samansuuntainen kuin muilla ennustelaitoksilla. Talouskasvu painuu 2,6 prosenttiin, kun aiempi ennuste oli 3,1 prosenttia. Ensi vuonna kasvu kiihtyy jälleen 3,1 prosenttiin.

Talouskasvun maltillinen hidastuminen on Nordean mukaan tervetullutta, koska se vähentää kustannus- ja hintapaineita. Inflaation konserni arvioi olevan korkeimmillaan tämän talven aikana, minkä jälkeen hintojen nousu hidastuu jälleen. Inflaatioennusteensa Nordea pitää näin ollen 2,7 prosentissa.

Ensi vuonna inflaatio hidastuu todennäköisesti edelleen verrattain suurista palkankorotuksista huolimatta.

USA painaa korkoja

Suurimmat paineet maailmantaloudelle tulevat Yhdysvalloista. Vaikka työllisyys ja teollisuuden näkymät saattavat vaipua taantumatasolle, Nordea uskoo Yhdysvaltain keskuspankin estävän korkopolitiikallaan kulutuskysynnän romahtamisen.

Nordea arvioi Yhdysvaltain keskuspankin painavan ohjauskorkonsa tänä vuonna 3 prosenttiin nykyisestä 4,25 prosentista.

Nordean pääekonomisti Leena Mörttinen huomauttaa kuitenkin, että raha- ja luottomarkkinoiden rauhattomuus on kestoltaan ja laajuudeltaan historiallista.

-Sen kokonaisvaikutuksia talouskasvuun on mahdotonta vielä arvioida, Mörttinen sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.