Nordea irtisanoo Rotenbergin Långvik Capitalin tilin

Nordea-pankki on irtisanonut Rotenbergin suvun hotelliyhtiön Långvik Capitalin tilin.

MTV Uutisten tietojen mukaan syynä ovat USA:n asettamat Venäjä-pakotteet, joiden kohteena on Rotenbergin perhettä.

Oy Långvik Capital Ltd omistaa Kirkkonummella sijaitsevan Långvikin hotelli- ja kongressikeskuksen. Yhtiön toimitusjohtajana on jääkiekon KHL-seuran Jokerien osaomistaja Roman Rotenberg. Yhdysvallat on määrännyt Venäjän-vastaiselle pakotelistalleen muun muassa Romanin isän Boris Rotenbergin sekä sedän Arkadi Rotenbergin. Jälkimmäinen on joutunut myös EU:n pakotelistalle.

Boris Rotenberg toimi Långvik Capitalin hallituksen puheenjohtajana vielä kesällä, mutta nyt myös puhetta yhtiössä johtaa toimitusjohtaja Roman Rotenberg. Yhtiön asianhoitaja Martti Ahto ei ole ottanut kantaa siihen, liittyikö hallituksen puheenjohtajan vaihdos pakotteisiin ja yhtiön hotellin laajennussuunnitelmiin.

Nordea on ilmoittanut asiakassuhteen katkaisemisesta Långvik Capitalille ja yhtiö joutuu siirtämään rahansa muualle.

Hotellinjohtaja Kai Mattsson ei halua kommentoida tilien sulkemista.

– Meillä ei ole mitään kommentoitavaa tähän asiaan, Mattsson toteaa MTV Uutisille.

Kirkkonummen Långvik-kokoushotellia on tarkoitus laajentaa Teemu Selänne –akatemiaksi. Kyse on miljoonaluokan investoinnista. Suunnitelmien mukaan jääkiekko- ja monitoimihallin rakennustöiden pitäisi alkaa kahden vuoden kuluessa.

Nordea sulkenut useiden yritysten ja ihmisten tilejä

MTV Uutisten tietojen mukaan Nordea on irtisanonut useiden yritysten ja yksityishenkilöiden tilejä Venäjä-pakotteiden vuoksi. Haastattelemamme lähde kysyy, onko pankki jo ylireagoinut tilanteeseen.

– Nordealla on ollut erittäin tiukka linja. Kun yritys joutuu lähtemään pois pankista, uutta pankkia pitää etsiä ehkä maan rajojen ulkopuolelta eikä se ole helppoa, jos yritys on saanut tällaisen ”tartunnan”. Liiketoiminta on vaikeutunut merkittävästi”, lähde sanoo MTV Uutisille.

Nordean viestinnästä todetaan, että muiden kansainvälisten pankkien tavoin Nordea noudattaa toimintatapoja, jotka varmistavat, että konserniyhtiöissä toimitaan paitsi YK:n ja Euroopan Unionin myös tiettyjen kansallisten viranomaisten, kuten USA:n, asettaminen pakotteiden mukaan. Nordealla on konttoreita myös Yhdysvalloissa.

Pakotteiden perusteella konserniyhtiöt eivät Nordean mukaan voi käsitellä tai muuten välittää maksuja tai muita toimeksiantoja, joiden osapuolena tai edunsaajana on pakotteen kohteena oleva henkilö tai yhteisö.

– Pakotteiden noudattaminen saattaa estää tai rajoittaa Nordea-konserniin kuuluvia yhtiöitä harjoittamasta liiketoimintaa pakotteiden kohteina olevien tahojen kanssa.

– Olemme olleet yhteydessä niihin asiakkaisiimme, joihin talouspakotteilla on vaikutusta. Tämän enempää emme tätä asiaa kommentoi, Nordean viestinnästä sanotaan.

Nordea on irtisanonut tilejä Venäjä-pakotteiden vuoksi myös aiemmin. Elokuussa julkisuudessa kerrottiin, että Nordea irtisanoo Arctechin Helsingin-telakan tilit, koska telakan omistaja on USA:n pakotelistalle joutunut Venäjän suurin telakkayhtiö OSK.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja