Mainos

Nordea: Euron vahvistumisesta ei kovin suurta haittaa Suomelle – myös kruunu ja rupla ovat vahvistuneet

Euron vahvistumisesta ei ole kovin suurta haittaa Suomelle, arvioi Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

– Sellainen lohtu tässä on Suomen kannalta, että myös rupla on vahvistunut ja Suomen kauppapainotettu valuuttakurssi ei ole vahvistunut kuin puolet siitä mitä koko euroalueella, Kangasharju kertoo.

Suurimmista vientimaista Ruotsin kruunu on vahvistunut euroakin enemmän. Saksan kanssa käytävään kauppaan euron kurssimuutokset eivät vaikuta mitenkään.

Euron vahvistuminen syö tuloksia yrityksiltä, joiden vienti painottuu dollarialueelle tai alan kauppa käydään dollareissa. Suomessa dollarin heikkeneminen suhteessa euroon koskettaa pahimmin metsäteollisuutta.

Kangasharjun mukaan euron vahvistuminen johtuu euroalueen talouden pääsemisestä kasvuvireeseen. Hän arvioi, että jatkuessaan euron nousu heikentää euroalueen talouskasvua.

Bensan hinta laskee

Kuluttajille euron vahvistuminen näkyy muun muassa polttoaineiden hintojen laskuna. 95E10-bensiinilaadun keskihinta on pudonnut Polttoaine.net-sivuston mukaan noin viisi senttiä elokuun aikana.

– Yleensä menee niin, että kun dollari vahvistuu, öljy kallistuu. Nyt kun on erilaista liikettä, se auttaa meitä bensapumpulla, Kangasharju sanoo.

Dollarin heikkeneminen suhteessa euroon on hyvä uutinen myös matkailijoille. Matkailu Britanniassa halpenee jopa enemmän kuin Yhdysvalloissa, sillä punta on heikentynyt dollariakin enemmän. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.