Mainos

Nordea ennustaa talouden elpyvän ensi vuonna

Rahoituskonserni Nordea ennakoi Suomen bruttokansantuotteen kasvun kiihtyvän ensi vuonna kolmeen prosenttiin.

Rahoituskonserni Nordea ennakoi BKT:n kasvavan ensi vuonna kolmeen prosenttiin.

Rahoituskonserni Nordea uskoo Suomen talouden kääntyvän hitaasti nousuun. Uudessa talousennusteessaan Nordea ennakoi bruttokansantuotteen kasvavan ensi vuonna jo kolme prosenttia. Tänä vuonna BKT kasvaa sen sijaan vain 1,7 prosenttia.

- Keväiseen arvioomme verrattuna BKT-ennusteet ovat hieman matalammat, mutta alkukesään nähden talouden tilanne on nyt selvästi myönteisempi, ekonomisti Reijo Heiskanen toteaa.

Nordea pitää silti suhdannetilannetta edelleen hyvin epävarmana. Avainasemassa ovat monet vientiteollisuuden alat, etenkin sähkötekninen teollisuus. Myös kotimaisen kysynnän ennakoidaan jatkuvan vahvana ensi vuonna.

-Ilman suurempia ikäviä yllätyksiä työmarkkinoilta käytettävissä olevat reaalitulot nousevat ensi vuonna noin viisi prosenttia. Tämä siivittää kulutuksen ensi vuonna aiemmin odotettua nopeampaan kasvuun, vaikka autokaupan kasvu alkaakin ensi vuonna hidastua, Heiskanen sanoo.

Inflaatio pysyy ensi vuonna selvästi alle prosentin, minkä arvioidaan piristävän taloutta entisestään. Myös korkotaso pysynee lähikuukausina melko alhaisena, sillä Nordea arvioi korkojen nousun alkavan hidastaa lainojen kysyntää todennäköisesti vasta vuonna 2005.

Yhdysvallat taas talousveturina

Nordea ennakoi myös kansainvälisen talouden kääntyvän vähitellen nousuun. Käännettä parempaan enteilee Yhdysvalloissa voimistunut taloudellinen optimismi. Teollisuuden luottamus on kohentunut ja amerikkalaisyritysten tulokset ovat parantuneet. Myös osakemarkkinat ovat reagoineet myönteisesti ja kansainväliseen talousilmastoon on syntymässä makrotalouden ja markkinoiden myönteinen kierre - ainakin joksikin aikaa, Nordean ekonomistit toteavat talousennusteessaan.

- Uskomme talouksien elpyvän tästä eteenpäin mentäessä, mutta ei ilman ajoittaista takapakkia, Nordean pääekonomisti Juha Ahtola sanoo.

Ahtolan mukaan optimismiin on aihetta, mutta vasta varovaiseen sellaiseen. Nordean mukaan toistaiseksi on tapahtunut vasta se, mitä on ennakoitu eli lievä kasvun piristyminen. Nordean ekonomistit eivät näe juurikaan tarvetta muuttaa Yhdysvaltojen varovaisia kasvuennusteita tämän tai ensi vuoden osalta

Euroalueella varovaista optimismia

Myös euroalueen taloudellisen kehityksen toivotaan kääntyvän nousuun. Nordean mukaan euron viimeaikainen heikkeneminen on piristänyt euromaiden vientiteollisuutta ja yritykset pitävät nyt tulevaisuudennäkymiään hieman parempina.

-Tulevaisuuden odotukset alkavat olla taas hiukan kohollaan, mutta on syytä muistaa, että niin ne olivat myös keväällä 2002 - ja johtivat harhaan, Ahtola huomauttaa.

Myönteisinä asioina jatkossa euroalueella voidaan pitää inflaation hidastumista, kuluttajien ostovoiman lisääntymistä etenkin Saksan veronalennusten aikaistamisen seurauksena sekä alhaisena pysyviä korkoja. Yksityisen kulutuksen näkymät ovatkin parantuneet huolimatta alamaihin painuneesta kuluttajaluottamuksesta.

Teollisuuden investointien liikkeelle lähtöä saadaan Nordean mukaan odottaa pitkälle ensi vuoteen, eli vähintään siihen asti, kunnes vienti on alkanut vetää jo jonkin aikaa ja kansainvälinen nousukausi näkyy yritysten tilauskirjoissa. EKP:lla ei ole kiirettä koron nostoihin vielä pitkään aikaan.

-Emme tosin usko myöskään uusiin koron alennuksiin, vaan nykytasolla pysytään hyvinkin seuraavat 12 kuukautta. Ensi vuoden kuluessa kuitenkin pisimmät euribor-korot alkavat hivuttautua ylöspäin sitä mukaa, kun euro-alueen talouskäänne varmentuu ja markkinat alkavat ennakoida EKP:n ensi askeleita kohti neutraalimpia ohjauskoron tasoja, Ahtola sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.