Nordea ennustaa lyhytaikaista taantumaa

Nordea-pankki ennustaa Suomen talouden taantuman jäävän lieväksi ja lyhytaikaiseksi.

Nordea laski tätä vuotta koskevaa talousennustettaan tänään jyrkästi 1,3 prosenttiin aiemmasta 3,4 prosentista. Pankkiryhmittymän mukaan bruttokansantuotteen kasvun notkahdus tulee kuitenkin jäämään lyhytaikaiseksi ja taantuma jää lieväksi.

-Aika paljon on tapahtunut edellisen ennusteen jälkeen, Nordean pääekonomisti Juha Ahtola selitti poikkeuksellisen rajua korjausta.

Jo edellisen, toukokuussa julkaistun ennusteen kasvuprosenttia oli laskettu helmikuun luvusta, joka oli 4,4 prosenttia. Suurin syy kasvun nopeaan hyytymiseen on sähköteknisen teollisuuden odotettua jyrkempi putoaminen. Nordean ekonomisti Reijo Heiskanen varoitti, että kännykkäteollisuuden nopeat ja erittäin voimakkaat vaihtelut aiheuttavat ennusteisiin huomattavaa epävarmuutta.

-Vastaavaa tilannetta ei Suomen taloushistoriasta löydy, Heiskanen sanoi.

Ahtolan mukaan tuotannon pudotus teollisuusmaissa on ollut jopa syvempää kuin 1990-luvun alun laman aikana. Nordean ekonomistit huomauttavat kuitenkin, että käänne parempaan voi myös tapahtua hyvin nopeasti. He arvioivat, että 60 prosentin todennäköisyydellä taantuma jää lyhyeksi.

Nordean arvion mukaan vientikysyntä vetääkin jo ensi vuoden alkupuoliskolla vahvasti ja bruttokansantuote kasvaa ensi vuonna 3,5 prosenttia. Arvio on vain puoli prosenttiyksikköä pienempi kuin toukokuussa esitetty.

Koronalennukset tukevat nousua

Yhdysvaltain ennustettaan Nordean ei tarvinnut nyt muuttaa, mutta euroalueen talouskasvun hidastuminen on ollut selvästi hitaampaa kuin pankki arvioi toukokuussa. Euroalueen ennuste on nyt 1,8 prosenttia ja Yhdysvaltain 1,7 prosenttia. Ahtola näki pohjan jo näkyvän Yhdysvalloissa, mutta lähikuukausina elpyminen jää vielä vaatimattomaksi. Ensi vuoden alussa Yhdysvaltain talous kasvaa jo selvemmin, ja euroalue seuraa perässä vuoden toisella neljänneksellä, mikä heijastuu Suomeenkin.

-Elvyttävää talouspolitiikkaa harjoitetaan joka puolella, Ahtola perusteli nopean nousun odotusta.

Teollisuustuotannon voimakkaiden heilahtelujen vastapainona Nordea näkee yksityisen kulutuskysynnän, joka on pysynyt vakaana niin Yhdysvalloissa kuin Suomessakin. Mihinkään kuluttajien paniikkireaktioihin nordealaiset eivät usko.

-Symmetria pelaa, Ahtola sanoi viitaten kuluttajien pidättyväisyyteen voimakkaan nousun aikana.

Heiskasen mukaan korkotasolla on yllättävän suuri merkitys kotitalouksien käyttäytymiseen. Yhdysvaltain keskuspankki on tänä vuonna laskenut ohjauskorkoaan voimakkaasti, ja Nordea odottaa Euroopan keskuspankin EKP:n laskevan omaa ohjauskorkoaan lähitulevaisuudessa 0,25 prosenttiyksiköllä.

-Toisin kuin aikaisemmin korkoase ohjaa Suomen talouskehitystä EKP:n johdolla myönteisesti kotitalouksien kannalta, Heiskanen arvioi.

Aiemmin vastaavissa tilanteissa korot ovat Suomessa nousseet.

Työllisyys ei enää parane

Inflaatiota ennuste ei pidä lähivuosien ongelmana, vaan hidastuva inflaatio tukee talouden kääntymistä nousuun niin Suomessa kuin ulkomailla. Kuluvana vuonna kuluttajahinnat nousevat Nordean ennusteen mukaan Suomessa 2,8 prosenttia ja ensi vuonna 2,2 prosenttia.

Työttömyyttä lyhyt ja jyrkkä taantuma ei ehdi pahentaa, sillä julkinen sektori ja kauppa pitävät työllisyyttä yllä. Työttömyysasteen laskun Nordea sen sijaan ennustaa pysähtyvän 9,1 prosenttiin, eikä työllisyydessä ole näkyvissä parantumista seuraavaan puoleentoista vuoteen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat