Nordea ennustaa epävarmuuden jatkuvan

Nordea ennustaa epävarmuuden jatkuvan maailman markkinoilla kevääseen, jolloin talous kääntyy varovaiseen nousuun. Suomen talouskasvuennusteen tälle vuodelle Nordea pitää 3 prosentissa.

Loppuvuosi 2002 sujui maailmalla ja Suomessa osapuilleen juuri niin vaatimattoman kasvun ja epävarmuuden oloissa, kuin ounastelimmekin syyskuun talousnäkymiä julkistaessamme, Nordean pääekonomisti Juha Ahtola toteaa tänään julkistetussa Nordean talousennusteessa.

Yhdysvalloissa kuluttajat sinnittelivät aina joulumyynteihin asti ja ylläpitivät siedettävää talouskasvua. Euroalue sen sijaan heikkeni Saksan vanavedessä lähes koko vuoden ja kasvuvääntö vuoteen 2003 tultaessa on hyvin vaatimaton, ennusteessa todetaan. Osakemarkkinoilla näkyi toivon kipinöitä loka-marraskuussa, mutta markkinoiden suunta on edelleen selkiintymätön.

Epävarmuus Irakin tilanteesta on heijastunut yritysten ja sijoittajien varovaisena käyttäytymisenä ja kohonneena öljyn hintana. Olennaista muutosta ei ole näkyvissä ennen kuin epävarmuus tavalla tai toisella poistuu. Nordean arvioissa tämä epävarmuus poistuu kevään aika, ja katseet kohdistuvat sitten enemmän talouksien perustekijöihin, todetaan ennusteessa.

Yritykset varovaisia ja investointien kasvu vaatimatonta


Yritysten kaiken aikaa käynnissä oleva tervehtymisprosessi yhdessä ekspansiivisen talouspolitiikan kanssa alkaa kääntää Yhdysvaltojen taloutta kohti nousukautta. Nordea ei kuitenkaan usko nousukaudesta tulevan erityisen vahvaa yritysten varovaisuuden takia, mikä pitää myös investointien kasvun vaatimattomana.

Euroalue elpyy hitaammin, mutta vuoden 2003 loppupuolella pitäisi vientivetoisen nousukauden merkkien olla Nordean mukaan jo selvät. Riskitekijöinä heikomman kehityksen suuntaan euroalueella ovat ennen kaikkea Saksan talousvaikeudet ja euron vahvistunut kurssi. Nordeassa uskotaan kuitenkin, että euro alkaa heiketä dollaria vastaan jo kevään aikana Irakin tilanteen selkiinnyttyä.

Nordea ennustaa Euroopan keskuspankin laskevan ohjauskorkoaan helmi-maaliskuussa, mutta todennäköisesti vain 0,25 %.

-Saksalle erityisesti voisivat kelvata lisälaskutkin, mutta uskomme, että ohjauskorko on saavuttanut pohjansa tämän pudotuksen jälkeen, Ahtola toteaa.

Suomen talous yskähdellen eteenpäin

Suomen talous pääsi viime vuoden loppupuoliskolla noin kolmen prosentin kasvuvauhtiin ja Nordea ennustaa saman vaisuhkon tahdin jatkuvan kuluvana vuonnakin.

-Odotamme BKT:n laajenevan tänä vuonna 3,0 % ja ensi vuonna 3,8 %. Viime kuukausina tilanne ei ole olennaisesti muuttunut ja BKT-ennusteemme ovatkin samat kuin muutama kuukausi sitten tehdyssä ennustetarkistuksessa, sanoo ekonomisti Reijo Heiskanen.

Vuoden aikana ja eri sektoreilla tilanteen ennustetaan vaihtelevan kuitenkin selvästi. Vientiteollisuuden näkymät elpyvät hitaasti, mikä yhdessä sodanuhan kanssa synkentää talouden tunnelmia erityisesti vuoden alkukuukausina. Tunnelmat vuoden jälkipuoliskolla, mahdollisesti jo keväällä, voivat kuitenkin olla ratkaisevasti ensimmäistä neljännestä paremmat. Tuolloin myös euro heikkenee, joten talven joutokäynnin jälkeen vienti vauhdittuu jälleen kesällä.

Matalat korot ja autoveron alennus pistävät vauhtia sekä autojen että asuntojen kauppaan etenkin alkuvuoden synkähköjen tunnelmien hälvetessä. Kotitalouksien kulutus laajeneekin kuluvana vuonna vahvasti, minkä seurauksena säästämisaste alenee. Nordea arvioi yksityisen kulutuksen laajenevan 3,5 %, mikä on selvästi viime vuosia enemmän. Kulutuksen vahva kasvu perustuu kestokulutustavaroiden vahvaan kehitykseen, muutoin kulutus laajenee varsin vakaasti.

Matala korkotaso tukee kotitalouksien luotonkysyntää

Matala korkotaso ja korkeana säilyvä luottamus omaan talouteen on yhdistelmä, joka tukee vahvasti myös kotitalouksien luotonkysyntää. Talouden ilmapiirin kohentuessa odotetusti keväällä, luottojen kysyntä voi tilapäisesti yltyä entisestään. Kotitalouksien velkaantuneisuusaste jatkaa nousuaan todennäköisesti noin 70 prosenttiin kuluvana vuonna. Kansainvälisesti katsoen Suomen kotitalouksien velkaantuneisuusaste on matala ja korkomenot suhteessa tuloihin säilyvät kohtuullisina korkojen noustessakin. Velka-asteen nousun myötä Suomen talous kuitenkin herkistyy korkojen muutoksille. Rahapolitiikan kiristämisestä johtuva talouskasvun hidastuminen tulee tulevaisuudessa puremaan lujemmin Suomen talouteen, vaikka odotettavissa olevat korkovaihtelut ovatkin pieniä historiallisesti arvioiden.

Talouden tasapainon ennustetaan kokonaisuutena säilyvän edelleen hyvänä. Lisääntyvä autojen tuonti leikkaa ainoastaan hieman Suomen suuresta vaihtotaseen ylijäämästä. Inflaatio on aisoissa, ja riskitekijät liittyvät lähinnä öljyn hintaan.

Nordea odottaa inflaation jäävän kuluvana vuonna keskimäärin 1,8 %:iin. Viime vuonna kuluttajahinnat nousivat keskimäärin 1,6 %.

-Työttömyys kehittyi syksylläkin ennakoitua paremmin, jos kohta olemme edelleen varovaisen epäileviä lähitulevaisuuden suhteen. Näkymät ovat kuitenkin pohjimmiltaan vakaat. Arvioimme työttömyysasteen olevan kuluvana vuonna keskimäärin 9,2 % viime vuoden keskiarvon oltua 9,1 %, Heiskanen toteaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat