Mainos

Nord Streamille miinanraivauskielto Itämerellä

Itämeren pohjaan suunnitellun kaasuputken erikoiset käänteet ovat saaneet jälleen jatkoa. Helsingin käräjäoikeus on päättänyt, että kaasuputkiyhtiö Nord Stream ei saa toistaiseksi raivauttaa miinoja alueella, jolle on tehty kaivosvaltaushakemus. Kuitenkin kieltoalue on vain pieni osa kaasuputken koko reitistä, eikä alueella ole miinoja.

Nord Streamin mukaan päätös ei vaikuta yhtiön käytännön toimintaan mitenkään.

- Se kieltää toiminnan, jota emme ole edes suunnitelleet. Kaikki raivattavat miinat ovat kyseisen alueen ulkopuolella, sanoo Nord Streamin yhteiskuntasuhdejohtaja Sebastian Sass.

Käräjäoikeuden päätöksen perusteena on se, että miinojen raivaaminen voisi vaarantaa kaivosvaltaushakemuksen tehneen oikeudet. Hakemuksen on tehnyt suomalainen liikkeenharjoittaja. Hänelle ei myönnetty valtauslupaa, mutta päätöksestä aiotaan valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen, kertoo hakijan asiamies asianajaja Kari Silvennoinen.

- Hakija on tietysti tyytyväinen käräjäoikeuden päätökseen. Oikeus on katsonut tätä lain kannalta eikä politiikan. Tämä on ensimmäinen voitto, Silvennoinen sanoi.

Aiemmin hakija on ilmoittanut, että hakemuksen tarkoituksena on estää kaasuputkesta aiheutuvat ongelmat. Asiaan on liitetty myös Karjalan palauttaminen.

Luvan myöntäjä kummissaan

Raivaukselle luvan myöntänyt Länsi-Suomen ympäristölupavirasto ihmettelee käräjäoikeuden päätöstä. Joka tapauksessa päätöksellä ei ole käytännön merkitystä, sillä alueella ei virastonkaan mukaan ole miinoja.

- Mikä on käräjäoikeuden toimivalta talousvyöhykkeellä? ympäristöneuvos Hannu Kokko kysyy.

- Käräjäoikeuden valtuudet voivat loppua aluevesirajaan. Joka tapauksessa meidän päätöksistämme normaali valitustie on Vaasan hallinto-oikeus, Kokko toteaa.

Nord Stream ei vielä ole ryhtynyt raivaamaan miinoja putken reitiltä. Sassin mukaan raivaus tuskin alkaa ennen lokakuun loppua.

Lopullisen päätöksen miinojen raivaamisesta alueella käräjäoikeus tekee myöhemmin. Miinanraivauskiellon ja valtauslupa-asian lisäksi kaasuputken vastustajilla on vireillä muitakin oikeusjuttuja, muun muassa Vaasan hallinto-oikeuteen aiotaan tehdä valitus luvasta hävittää vanhoja sotatarvikkeita Suomen vesiltä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.