Mainos

Nord Stream tutkimustuloksesta: Tiedotustamme on parannettava

Suomalaisten suhtautuminen sallivasti Nord Stream -maakaasuputken rakentamiseen tuntuu asiantuntijan mielestä luonnolliselta.

MTV:n uutisten ja Satakunnan Kansan TNS Gallupilla teettämässä kyselyssä vastanneista hieman suurempi osa, 46 prosenttia, oli sitä mieltä, että Suomen tulisi antaa Venäjältä Saksaan kulkevalle putkelle rakennuslupa. 40 prosenttia vastaajista ei sen sijaan antaisi rakennuslupaa.

- Minusta se [tutkimustulos] tuntuu ihan järkevältä, koska kansainvälisen merilain mukaan putken rakentaminen on täysin sallittua, kommentoi tutkimusta erikoistutkija Alpo Juntunen Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta.

Putkea rakentava venäläis-saksalainen yhteenliitymä Nord Stream on luonnollisesti tyytyväinen tutkimustulokseen.

- Olemme ilahtuneita, jos enemmistö kannattaa hanketta. Olemme kertoneet aktiivisesti hankkeesta, joten ehkä tässä näkyy myös sen tulosta, arvioi Nord Stream - yhtiön yhteiskuntasuhteiden johtaja Sebastian Sass.

Tutkimuksessa naiset suhtautuvat hankkeeseen kriittisemmin kuin miehet. Suomalaisnaisista 70 prosenttia pitää putkea erittäin tai melko suurena uhkana ympäristölle.

- Tämä kertoo siitä, että joudumme panostamaan yhä paremmin viestintään, Sass pohtii.

Putkella ei turvallisuusuhkaa

Suomessa putkeen on kohdistunut etenkin ympäristöön liittyviä huolia, kun taas esimerkiksi Ruotsissa putken rakentaminen on herättänyt keskustelua turvallisuudesta.

Erikoistutkija Alpo Juntunen maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta sanoo, ettei kaasuputken rakentamiseen suoranaisesti liity turvallisuuspoliittisia kysymyksiä.

- Suomen kannalta putkella ei suurempaa turvallisuuspoliittista merkitystä. Toki aktiivisuus rannikolla tulee kasvamaan. Toisaalta, jos putkea ei rakennettaisi, venäläiset laittaisivat kaasun nesteytettynä tankkereihin, jolloin liikenne Itämerellä kasvaisin nopeammin. Se olisi todellinen ympäristöriski, esimerkiksi laivojen törmääminen toisiinsa kasvaisi.

Venäjän aktiivisuus kasvaa Itämerellä, kun Venäjän sotavoimien laivat alkavat valvoa maakaasuputken rakentamista.

(MTV3)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.