Nord Stream: Kaasuputken haitat Itämerelle tilapäisiä

Kaasuputkiyhtiö Nord Stream arvioi, että putken rakentamisen meriympäristölle aiheuttamat haitat ovat paikallisia ja tilapäisiä.

Sen sijaan ympäristöjärjestö WWF:n mielestä ympäristömyrkkyjen, kuten dioksiiniinien ja PCB:n leviäminen, on pahin putken aiheuttama uhka.

Järjestö arvioi, että kaasuputki saattaa aiheuttaa pysyvää haittaa kalastukselle. Pohjatroolausta putkialueella joudutaan rajoittamaan, koska pyydykset voivat juuttua putkiin ja rikkoontua.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Nord Stream -yhtiön yhteiskuntasuhteiden johtaja Sebastian Sass kiistää WWF:n väitteet siitä, että esimerkiksi kalansyöntiä pitäisi rajata.

- Olemme kiinnittäneet erityistä huomiota siihen, että putken laskeminen ei edistä merialueen pohjassa jo olevien ravinteiden leviämistä, Sass sanoo.

Kaasuputken suunnitellulla alueella on myös paljon vanhoja räjähteitä. Moni miettii, miten eläinten hyvinvointi voidaan turvata räjäytystöiden aikana.

- Tulemme antamaan varoitusäänen, jolla esimerkiksi hylkeitä voidaan varoittaa. Lisäksi tarkistamme myös muilla keinoin, ettei lähellä ole eläimiä räjäytysten aikana.

WWF on myös huolissaan putken reitistä. Saksan päässä, jossa putki nousee maalle, linjaus kulkee läpi Natura-alueen. Suomen päässä järjestö toivoo, että Kallbådagrundin matalikko kierretään eteläpuolelta.

Sassin mukaan putkelle on nyt tarjottu kahta vaihtoehtoista reittiä, Kallbådagrundin etelä- ja pohjoispuolelta. Näistä voidaan ympäristöseikkojen valossa valita parempi.

Kaasuputkihankkeessa on parhaillaan menossa kuulemisvaihe. Yleisö voi kommentoida hanketta toukokuun alkuun asti. Uudenmaan ympäristökeskus kokoaa mielipiteet ja antaa oman lausuntonsa putken ympäristövaikutuksista heinäkuun alussa.

Sassin mukaan yhtiö on pysynyt kiinni aikataulussaan.

- Tavoitteena on, että vuonna 2011 meillä on käytössä ensimmäinen kahdesta putkestamme.

Lue myös:

    Uusimmat