Nopeutetusta turvapaikkakäsittelystä toivotaan apua kerjäläistulvaan

Poliisin kokeilussa oleva nopeutettu turvapaikankäsittely on saanut osakseen paljon myönteistä palautetta.

Poliisihallituksen mukaan käsittelyajat ovat lyhentyneet useilla viikoilla viranomaisten tehostetulla yhteistyöllä.

Kokeilussa tieto kulkee sähköisesti poliisilta maahanmuuttoviranomaisille ja takaisin jopa päivässä. Ennen prosessiin saattoi mennä jopa kuukausi.

- Tässä on tarkoitus osoittaa, että viranomaiset Suomessa pystyvät yhteistuumin toimimaan tehokkaasti ja toivottavasti oikeanlainen signaali lähtee tätä kautta myös ulospäin, kertoo poliisitarkasta Per Ehrstèn poliisihallituksesta

Onnenonkijoilta luulot pois

Menettelyllä halutaan viestittää onnenonkijoille, ettei turvapaikkaa kannata hakea Suomesta turhaan. Toisaalta oikeassa hädässä olevia pystytään auttamaan tehokkaammin kun päätökset syntyvät nopeasti

- Se on ihan selvää, että tämänlainen tieto kulkee nopeasti eteenpäin ja mitä tehokkaampia viranomaiset ovat sen parempi, Ehrstén summaa.

Nopeutettua turvapaikankäsittelyä sovelletaan vain Eu-alueelta tuleviin henkilöihin ja Suomen sisällä tehtyihin turvapaikkahakemuksiin. Rajavartiosto puolestaan vastaa turvapaikanhakijoista rajoilla ja lentokentillä.

Eu-maista etenkin bulgarialaisten turvapaikanhakijoiden osuus on viime vuosina ollut suuri.

- Meillä oli viime vuonna bulgarialaisia turvapaikan hakijoita noin 700. Tänä vuonna määrä on laskenut, mutta mukaan on tullut entistä enemmän romanialaisia.

Eu-maasta tuleva turvapaikanhakija heikoilla

Eu-maat katsotaan lähtökohtaisesti turvallisiksi maiksi, joten turvapaikanhakijalta vaaditaan muuta näyttöä turvapaikan saamiseksi.

- Käsitykseni mukaan näillä hakijoilla turvapaikan hakemisen syyt liittyvät taloudelliseen ahdinkoon.

Ehrstén muistelee, että suurin osa taloudellisin syin haetuista turvapaikoista on aiemmin hylätty.

Nopeutetusta turvapaikkakäsittelystä kertoi ensimmäisenä Salon Seudun Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat