Mainos

Nopeimmat hakijamaat Euroopan unioniin 2003?

EU:n puheenjohtajamaa Ruotsi ehdottaa edistyneimpien EU-hakijamaiden jäsenyysneuvottelujen valmistumista ensi vuoden loppuun mennessä.

Vuonna 2004 uusien jäsenmaiden tulisi ehdotuksen mukaan voida osallistua EU:n parlamenttivaaleihin. EU:n Göteborgin-huippukokouksen on määrä hyväksyä loppupäätelmänsä tänään. EU ei ole vielä nimennyt todennäköisiä ensimmäisiä uusia jäseniä.

Hakijamaita kehotetaan jatkamaan työtä jäsenyysvalmistelujen parissa, vahvistamaan hallintoa, oikeusjärjestelmää ja turvaamaan vähemmistöjen oikeudet.

EU ei vielä tässä vaiheessa nimeä todennäköisiä ensimmäisiä uusia jäseniä, mutta mainitsee erityisesti ne maat joilla ei ole mahdollisuuksia liittyä ensimmäisessä aallossa.

Hakijamaiden joukosta jälkeen jääneille Bulgarialle ja Romanialle lupaillaan erityistä tukea. Turkki, joka on tunnustettu hakijamaaksi mutta jonka kanssa ei vielä neuvotella, saa Ruotsin ehdotuksessa myös oman maininnan. Turkkia kehotetaan edelleen jatkamaan ihmisoikeuksien vahvistamista ja EU-sopeutusohjelmansa toteuttamista.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.