Mainos

Nopeasti lämpenevä ilma voi aiheuttaa piinaavan hyttyskesän

19:46

Tutut verenimijät ovat palanneet ja moni on varma siitä, että hyttysiä on nyt poikkeuksellisen paljon. Nopeimmat ennustajat ovat jo povanneet, että edessä on ennätyksellinen hyttyskesä.

Asiantuntijan mukaan tällaista ennustusta ei kuitenkaan voi tehdä.

– Sen asian ennustaminen on yhtä vaikeaa kuin sään ennustaminen, ellei vielä vaikeampaa, kertoo intendentti Pekka Vilkamaa Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

On totta, että alkukesä on ollut hyttyselle yhtä juhlaa. Jos yhdistelmä hellettä ja rankkasateita jatkuu, voimme tulla tänä kesänä kunnolla syödyiksi. Ennätyshyttyskesä on mahdollinen.

On kuitenkin melko tyypillistä, että ensimmäinen hyttyssukupolvi lumien sulamisen jälkeen on runsas.

– Jos ilmat lämpenevät nopeasti, niin silloin voi tulla tällainen hyttysryöpsäys, Vilkamaa selvittää.

Hyttysrunsaus kestää 2-4 viikkoa kerrallaan, sillä sen ajan naaraat elävät. Sää voi muuttaa tilanteen hyvin nopeastikin. Kuivuus on hyttysille myrkkyä.

Hyttysten määrässä paikalliset erot ovat myös tyypillisesti suuria. Siksi esimerkiksi omalla takapihalla saattaa yhtäkkiä olla verenimijöiden festivaali, vaikka sellaista ei muista aikaisemmilta kesiltä lainkaan.

Myytti siedättämisestä ei ole totta

Suomessa on noin 40 hyttyslajia, joista kymmenkunta vaanii erityisesti ihmistä. On myös sellaisia lajeja, jotka ovat erikoistuneet imemään pikkulinnun poikasia tai vaikkapa sammakoita.

Suomessa hyttyslajien määrä on pysynyt pitkään melko vakiona.

Vähemmän tunnettua on se, että ihmisiäkin imevät hyttyset voisivat olla kasvissyöjä. Ne vain, kuten monet ihmisetkin nykyään, suosivat ravinnossaan proteiineja.

– Ilmeisesti suurin osa ihmisiä piinaavista hyttyslajeista pystyisi kyllä lisääntymään ilman veriateriaakin. Veri on kuitenkin hyvää ravintoa. Siinä on paljon proteiinia ja veri tehostaa huomattavasti niiden lisääntymistä. Siksi naaraat niin kovin nälkäisesti hakeutuvat imemään verta.

Mieluisin saalis hyttyselle on huitova, henkäilevä, hikoileva ja vähäpukeinen ihminen.

Tutkija vahvistaa myös, että myytti siedättämisestä ei ole totta. Siis käsitys siitä, että hyttyset jättävät rauhaan loppukesästä, jos niiden antaa imeä alkukesästä.

Todellisuudessa hyttyset nauttivat verestä koko kesän yhtä paljon – ainoastaan ihmisen allerginen reaktio rauhoittuu. Kesän ensimmäiset pistokset ovatkin usein niitä kaikkein inhottavimpia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.