Mainos

Nopeasti arvoaan menettänyt euro yhä siedettävällä tasolla

Euro on menettänyt arvoaan puolen vuoden aikana lähes viidenneksen. Tästä huolimatta tilanne ei ole vielä katastrofaalinen, sanoo MTV:n uutisten taloustoimittaja Leea Ollikainen.

- Euro on tällä hetkellä noin 1,20 pinnassa eli valuutan historiaan katsoen hyvinkin keskimääräisellä tasolla. Euro maksoi huipussaan noin 1,57 dollaria, alimmillaan se on huidellut lähes 0,85 paikkeilla. Tämän hetkisen tason kanssa ei siis ole mitään ongelmaa, totesi Ollikainen MTV3:n Huomenta Suomi –ohjelmassa.

Euron heikentymisellä on sekä hyvät että huonot puolensa. Toisaalta se auttaa euroalueen vientiä, mutta haittaa teollisuutta, jonka raaka-aineet hinnoitellaan dollareissa. Myös kulutustavarat, kuten elektroniikka voivat kallistua. Hintapaineet tuntuvat jo maahantuonnissa, mutta kuluttajahintoihin ne siirtyvät viiveellä, ehkä noin syyskuussa.

- Ongelmana on lähinnä se, että euron arvo on heikentynyt niin valtavan nopeasti. Tämä kertoo siitä. että euroalueella on tällä hetkellä vakavia ongelmia eli euroalueeseen ei luoteta. Vastaava tilanne oli vuoden 2008 syksyllä finanssikriisin aikaan, Ollikainen sanoo.

Ollikaisen mukaan euron arvon lasku on käytännössä euroelvytystä.

- Elvytys tulee meille ikään kuin kyökin kautta. Velalla ei voida enää elvyttää niin paljon, ja silloin euro ikään kuin devalvoituu ja elvyttää meitä.

(MTV3)

Katso Markus Pirttijoen juttu ja Leea Ollikaisen analyysi (Huomenta Suomi 9.6.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.