Mainos

Nopeammin töihin - opiskelijat kaipaavat uudistuksia pääsykokeisiin

Hallituksen esitys pidentää työuraa myös sen alkupäästä kirvoittaa kommentteja opiskelijaliitoilta. Hallitus on esittänyt, että opiskelijoiden tulisi hakeutua nopeammin töihin ja jatko-opintoihin. Pääsykokeet on yksi tärkeä etappi tavoitteen saavuttamisessa. Liitot kaipaavatkin kokeisiin soveltuvuustestejä ulkoaopettelun sijaan.

On myös esitetty, että pääsykoekirjat julkistettaisiin vasta kevään ylioppilaskirjoitusten jälkeen.

- Ajatus on ihan hyvä, silloin uudet ylioppilaat olisivat samassa asemassa vanhempien ikäpolvien kanssa, sanoo Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Jussi Rauvola.

MTV:n Huomenta Suomessa vierailleet opiskelijakuntien liittojen edustajat ovat sitä mieltä, että opiskelupaikkojen yhteinen intressi on saada opiskelijat mahdollisimman sujuvasti sisään.

- Omia joustavia opintopolkuja pitäisi vielä korostaa. Nythän on jo ristiinopiskelumahdollisuus, muistuttaa Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liiton puheenjohtaja Saku Jokisalo.

Molemmat puheenjohtajat ovat yhtä mieltä siitä, että toisen asteen koulutuksen opinto-ohjaukseen tulisi panostaa enemmän.

Opintotukea nostettiin pitkän odotuksen jälkeen, mutta se ei vieläkään riitä. Rauvola ja Jokisalo pohtivat, että koko tukirakennetta olisi uudistettava. Myös opiskelijoilla itsellään on asiaan mielipide.

- Opintotuen nosto on suuri juttu, mutta voisiko nimikettä muuttaa - esimerkiksi opintopalkka, se antaisi paremman kuvan, sanoo opiskelija Tom Lönqvist.

Opiskelijat työlakkoon, palvelualat pysähdyksiin

Suuri osa opiskelijoista tekee töitä opintojen ohella. Rauvola kertookin miettineensä usein kahvipöydässä, mikä merkitys olisi opiskelijoiden työlakolla.

- Koko maan palvelualat pysähtyisivät kokonaan, Rauvola naurahtaa.

Ammattikorkeakoulujen opinto-oikeus on rajattu, ja yliopistojenkin opiskeluaikaa on nyt rajoitettu. Rauvolan mukaan rajaus tuo paineita opiskelijoille:

- Se näkyy mielenterveystilastoissa sellaisena pienenä nousuna.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.