Mainos

Nopea laajakaista kaikille 2016 mennessä

Hallitus on sopinut nopeiden laajakaistayhteyksien saamisesta lähes kaikkiin suomalaistalouksiin vuoden 2015 loppuun mennessä. Rahoituksesta sovitaan tämän syksyn aikana.

Yksi vaihtoehto on, että valtio järjestää huutokaupan eräistä jakoon tulevista radiotaajuuksista. Valtion laajakaistatuki on vuosina 2010-2015 arviolta noin 66 miljoonaa euroa.

Nettiyhteyden hankinta jää edelleen kuluttajalle. Asiaa hallitukselle selvittäneen Harri Pursiaisen mielestä alueelliset erot nettiyhteyksien tarjonnassa ovat valtavat, ja sadan megan nopeustavoite on jopa vaatimaton. Helsinkiläiset saavat halutessaan tuhat megabittiä vuonna 2015, Pursiainen ennustaa.

- Teleyhteydet eivät enää ole huvi vaan välttämättömyys. Ilman valtion toimia ei alueellista, tasa-arvoista viestintäinfrastruktuuria synny, Pursiainen sanoi.

Nopeutta yhteyksillä tulisi olla vähintään 100 megabittiä. Laajakaistayhteyksien ulkopuolelle jäisi arviolta noin pari tuhatta kotitaloutta.

FiCom: Ei vielä lopullisia ratkaisuja

Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiComin huomauttaa, että langaton teknologia kehittyy vuoteen 2015 mennessä harppauksittain. Tämän päivän tietämyksellä ei siten pitäisi tehdä lopullisia päätöksiä rakentuvan verkon jokaisesta mutkasta ja tarkoista etäisyyksistä asutukseen.

FiCom pitää tärkeänä, että tulevaisuuden suunnitelmia ei tehdä vain yhden teknologian varaan, kun tietoliikennealan historiassa teknisen kehityksen ennustaminen on osoittautunut vaikeaksi.

FiCom arvostelee myös sitä, että koko toimialan kannalta aivan keskeistä hanketta on valmisteltu kiireellä ilman syvällisiä keskusteluja alan kanssa. Se toivookin asiassa avoimempaa jatkovalmistelua.

Viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) vastasi hallituksen iltakoulun jälkeen arvosteluun sanomalla, että selvitysmiesten raportteja ei ole ollut tapana jaella, ennen kuin ministeri on saanut ne käsiinsä. Ministerin mukaan toimiala saa aivan varmasti jatkossa lausua näkemyksensä asiasta sen käsittelyn yhteydessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.