Mainos

Nokian vesivahingosta voi hakea korvauksia

Vesijohtoveden saastumisen aiheuttamien vahinkojen tarkkaa määrää ei vielä tiedetä. Vatsataudista kärsiviä potilaita on hakeutunut edelleen Nokian terveyskeskukseen. Sairastuneista on löytynyt salmonella- ja kampylobakteereja.

Nokian kaupungin talousjohtaja Pasi Virtanen kehottaa vesijohtoveden saastumisesta kärsineitä hakemaan vahingonkorvauksia. Vesivahinko kuuluu kaupungin vastuuvakuutuksen piiriin.

- Siitä, mitkä ovat ongelman kustannukset, en pysty vielä esittämään mitään arviota. Tilanne on vielä päällä. Ainoa mitä voi sanoa, on että vahingot ovat mittavat, sanoo Virtanen.

Joka tapauksessa korvauksia voivat hakea sekä vatsatautiin sairastuneet kansalaiset että yritykset, joille saastunut vesi ja sairaslomat ovat aiheuttaneet tuotannonmenetyksiä.

- Jos vakuutusyhtiön kanssa syntyy eri näkemyksiä, niin sitten pitää miettiä erikseen miten menetellään, sanoo Virtanen.

Tänäänkin lisää sairastuneita

Nokian terveyskeskukseen on hakeutunut päivän mittaan suunnilleen yhtä paljon vatsatautipotilaita kuin eilenkin, kertoo ylilääkäri Eila Kujansuu. Epidemia ei siis näytä olevan pahentumassa, mutta ei myöskään päättymässä.

Viime päivinä kaikkiaan kolmisenkymmentä potilasta on jouduttu viemään Tampereen yliopistollisen sairaalan ensiapuun. Useimmat heistä ovat lapsia, joista osa on jäänyt osastolle ja osa päässyt kotiin nesteytyshoidon jälkeen.

Vesipiste jakaa vettä nokialaisille.

Tarkkaa sairastuneiden määrää ei tiedetä, koska suurin osa potee vatsatautia kotonaan. Määrän arvioidaan kuitenkin nousevan tuhansiin, sillä pahiten saastuneen veden alueella asuu noin 10 000 nokialaista.

Hoitoon hakeutuneista potilaista on löydetty salmonella- ja kampylobakteereja. Terveystarkastajat pelkäävät nyt, että juomaveteen on päässyt jätevesistä myös jokin taudinaiheuttajavirus. Jätevesien joukossa on eläinperäisiä jätteitä maataloudesta sekä teollisuuden ja esimerkiksi sairaaloiden jätöksiä.

Keittokehotus yhä voimassa

Vesijohtojen huuhtelemista runsaalla kloorilla jatketaan edelleen. Myös veden keittokehotus on voimassa ainakin koko tämän viikon.

Vedestä on alustavissa tutkimuksissa löydetty suuria määriä suolistobakteereja. Eilen otettiin 15 näytettä, joiden pikatulokset saatiin tänään. Vain yhdessä keskustan alueelta otetussa näytteessä oli enää näitä bakteereja.

- Nämä tulokset ovat vain suuntaa-antavia, sillä vedessä saattaa olla vielä muita taudinaiheuttajia. Kansanterveyslaitos tekee vedestä tarkemmat tutkimukset, mutta tuloksia saadaan vasta ensi viikolla, sanoo ympäristöterveyspäällikkö Outi Lepistö.

Mahdollisia muita taudinaiheuttajia ovat esimerkiksi salmonella- ja kampylobakteerit sekä norovirus.

Puhdasta juomavettä jaetaan Nokialla kiertävällä jakeluautolla. Vesi on peräisin Linnavuoren kaupunginosasta, minne hanavesi tulee Hämeenkyrön puolelta. Runsaasti kloorattua juomakelpoista käyttövettä voi noutaa myös vesilaitokselta.

Puhdistettua jätevettä joutui Nokian kaupungin vesijohtoverkkoon ilmeisesti viime viikon keskiviikkona ja torstaina. Jäte- ja talousvesien välillä olevan putken venttiili on joko rikkoutunut tai ollut vahingossa auki.

Se, mitä tarkkaan ottaen on tapahtunut, on vesilaitoksen johtajan Juha Menosen mukaan vielä epäselvää. Tampereen poliisi on ryhtynyt tutkimaan asiaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja