Mainos

Nokian vesikriisin kuolinsyytutkinnat valmistumassa

Nokialla vesiepidemian aikana menehtyneiden seitsemän ihmisen kuolinsyytutkinnat ovat valmistumassa. Poliisin vireille panemissa tutkinnoissa on selvitelty saastuneen vesijohtoveden aiheuttaman vatsataudin yhteyttä kuolemiin.

- Oikeuslääketieteelliset lausunnot ovat käytännössä valmiita, mutta joitakin lisäselvityksiä vielä tarvitaan. Asia etenee seuraavaan vaiheeseen tämän tai ensi viikon aikana, kertoo tutkintaa johtava rikoskomisario Hannu Kallioniemi Tampereen kihlakunnan poliisilaitoksesta.

Poliisi tekee oikeuslääketieteellisten lausuntojen pohjalta johtopäätökset siitä, onko tapauksissa syytä epäillä rikosta ja aloitetaanko esitutkinta.

- Johtopäätösten tekeminen ei ole ihan yksiselitteistä, ja siksi lisäselvityksiä on tarvittu, Kallioniemi muotoilee. Hän kertoo, että poliisi informoi asiasta ensi vainajien omaisia ja kertoo sen jälkeen julkisuudessa johtopäätöksistä, ehkä jo ensi viikolla.

Kuolinsyiden tutkinta alkoi joulukuun puolivälissä 52- ja 81-vuotiaista naisista, jotka menivät sairaalaan vatsataudin takia ja menehtyivät siellä. Ennen vuodenvaihdetta otettiin selvittelyyn myös 45-vuotiaan miehen kuolema kotonaan Nokialla. Alustavassa tutkinnassa kävi ilmi, että hänellä oli ollut vatsatauti.

Myöhemmin tutkinta laajeni neljään muuhun vainajaan. Seitsemästä kuolleesta kaksi on keski-ikäisiä ja viisi 70-80-vuotiaita.

Nokialla pääsi marraskuun lopulla vesijohtoveden joukkoon noin 400 000 litraa jätevettä. Seurauksena oli epidemia, jossa sairastui todennäköisesti yli 5000 ihmistä. Näistä vakavammin sairastui toista tuhatta.

Poliisi tutkii edelleen myös vesilaitoksen kahden esimiehen ja yhden työntekijän osuutta vesikriisiin. Vesilaitoksen johtajaa ja toisen esimiesasemassa olevaa virkamiestä epäillään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Jätevesihanan avannutta työntekijää epäillään törkeästä yleisvaaran aiheuttamisesta.

Miehiä ei poliisin mukaan epäillä tahallisesta rikoksesta vaan ennemmin huolimattomuudesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.