Mainos

Nokian vesijohtoverkoston puhdistus voi viedä viikkoja

Hanavettä on tästä aamusta alkaen saanut taas käyttää pesuvedeksi Nokialla. Juotavaa ja ruuanlaittoon tarkoitettua vettä sen sijaan on keitettävä ennen käyttöä. Reilun viikon ajan riehunut vatsatautiepidemia on vihdoin tasaantumassa.

Nokialaiset näyttävät säästyvän pelätyltä toiselta vatsatautiaallolta. Terveyskeskuksessa tilannetta luonnehditaan vakaaksi. Vatsatautipotilaiden määrä on tänään pysynyt viiden ja kymmenen välillä.

- Vaikuttaa siltä, että tilanne on nyt rauhoittumassa, arvioi Tampereen yliopistollisen sairaalan hallintoylilääkäri Jaakko Herrala.

Yliopistosairaalaan on tuotu hoidettaviksi etenkin Nokian lapsipotilaita. Lapsia on ollut Taysissa yhteensä yli 70, mutta tänään heitä on tullut lisää enää kymmenkunta.

Osa lapsista on päässyt kotiin muutaman tunnin nesteytyshoidon jälkeen, osa taas jäänyt osastolle pidemmäksi aikaa. Poliklinikan yhteyteen on jouduttu tuomaan ylimääräisiä sänkyjä Nokian lapsille.

Osa potenut kaksi vatsatautia

Vesikatastrofin kustannuksista ei vielä tietoa

Tampereen yliopistollisen sairaalan neuvontapuhelimeen on tullut runsaasti puheluja. Etenkin pienten lasten vanhemmat ovat kyselleet neuvoja vatsataudin hoitoon, samoin iäkkäät ihmiset joilla ei ole internet-yhteyttä.

- Soittoja tulee noin 30 tunnissa, alkuvaiheessa huomattavasti enemmänkin, kertoo Herrala.

Herralan mukaan osa nokialaisista on potenut vatsatautia kahteenkin otteeseen. Ensin on iskenyt norovirus ja sen jälkeen kampylobakteeri, tai päinvastoin.

- Silloin ihminen voi joutua jo vuodeosastolle, toteaa Herrala.

Vedenkulutuksessa selvä piikki

Nokian vesijohtovettä on tästä aamusta lähtien saanut käyttää peseytymiseen. Hanavesi kelpaa jälleen myös juomiseen ja ruoanlaittoon viiden minuutin keittämisen jälkeen. Käsin tiskaamiseen käytettävä vesi neuvotaan keittämään kuten juomavesikin.

Mikäli vesi ei ole aistinvaraisesti puhdasta, sitä ei suositella käytettäväksi edes pesuvedeksi, kaupunki muistuttaa verkkosivuillaan.

Käyttörajoitusten lieventämisestä huolimatta vedenjakelupisteet eri puolilla kaupunkia ovat toiminnassa vielä viikonlopun ajan. Kiertävät jakeluautotkin ovat jatkaneet työtään.

- Kovin suurta ruuhkaa jakelupisteissä ei ole ollut, ihmisiä on käynyt mutta ei jonoksi asti, luonnehtii tänään vedenjakelusta vastannut Kari Mäkelä.

Vedenkulutus lisääntyi Mäkelän mukaan tuntuvasti tänään, kun hanavettä vihdoin sai käyttää. Nokialaiset kiirehtivät suihkuun niin innokkaasti, että vesi kävi vesitornissa tilapäisesti vähiin.

Noroviruksen tuhoaminen vaikeaa

Kaupungin nimissä lähetetty vääriä tiedoteviestejä

Putkistojen puhdistus jatkuu edelleen. Puhdistettavilla alueilla viedään vettä jakeluautoilla sellaisille asukkaille, jotka eivät jaksa itse tulla vedenjakopisteeseen.

- Menee vielä viikkoja ennen kuin päästään normaaliin tilanteeseen, mutta nyt toivottavasti ollaan jo voiton puolella, sanoo Mäkelä.

Koli- ja kambylobakteeri sekä norovirus pyritään tuhoamaan erittäin vahvalla kloorihuuhtelulla sekä kuivauksella. Puhdistustyö on hankalaa, koska kylmässä vedessä viihtyvää norovirusta on erittäin vaikea tuhota.

Tuhansia ihmisiä reilun viikon aikana sairastuttaneen jätevesivuodon syyksi on osoittautunut inhimillinen erehdys. Jätevedenpuhdistamon työntekijä avasi epähuomiossa väärän venttiilin, jolloin jätevettä pääsi vesijohtoverkostoon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.