Nokian veden tehoklooraus jatkuu ensi viikkoon

Tehokloorattua vettä ei saa juoda eikä siinä saa peseytyä.

Vesijohtoverkoston puhdistus Nokialla jatkuu ensi viikon alkuun saakka. Putkiston tehoklooraus aloitetaan huomenna illalla, ja viimeinen osa puhdistuksesta on valmis ensi tiistaina aikaisin aamulla.

Tehokloorauksessa veden klooripitoisuus nostetaan noin kymmeneen milligrammaan litrassa, kun nyt veden klooripitoisuus on noin milligramma litrassa. Tehokloorauksella pyritään tuhoamaan putkistosta muun muassa noro- ja adenovirukset, jotka ovat jääneet sinne vielä aikaisempien puhdistustoimien jälkeen.

-Tehokloorauksella voidaan vielä saavuttaa kaikki loput verkoston osat eli kiinteistöjen tonttijohdot ja sisäputkistot. Tärkeää kuitenkin on, että jokaisessa alueella olevassa kiinteistössä käytetään vettä päivittäin, jotta kloorin puhdistava vaikutus ulottuu niiden putkiin, ympäristöterveyspäällikkö Outi Lepistö sanoo.

Puhdistuksen aikana kiinteistöissä tulisi käyttää päivittäin vettä noin 50 litraa taloutta kohden. Tähän riittää päivittäin noin minuutin juoksutus jokaisesta hanasta kylmällä ja lämpimällä vedellä.

Kysely selvittää sairastumisia

Nokialla putket puhdistetaan kolmessa osassa niin, että kullakin puhdistettavalla alueella työ kestää runsaan vuorokauden. Puhdistuksen aikana vettä ei saa juoda tai käyttää ruoanlaittoon eikä vedessä saa peseytyä. Vesi ei kuitenkaan ole myrkyllistä, vaikka sitä vahingossa joisikin.

Nokialla päädyttiin tehoklooraukseen Kansanterveyslaitoksen suosituksesta. Lepistön mukaan tehokloorausta on käytetty onnistuneesti useissa epidemioissa Suomessa, mutta senkin jälkeen vielä muut toimenpiteet ovat mahdollisia.

-Jos tehoklooraus ei onnistuisi, niin sen jälkeen voitaisiin käyttää vielä joitakin muita kemikaaleja. Niistä ei kuitenkaan ole samanlaista näyttöä kuin kloorista, hän sanoo.

Nokialla tehdään tässä kuussa myös väestökysely, jossa selvitetään vesiepidemian aiheuttamia sairastumisia, jälkitauteja ja kustannuksia. Kyselyä lähetetään Nokian lisäksi myös Kangasalle, jotta voidaan verrata vatsatautien esiintymistä väestössä ilman vesiepidemiaa.

Nokian vesiepidemia alkoi marraskuun lopulla, kun vesijohtoverkkoon pääsi noin 400 000 litraa jätevettä. Putkistoa on puhdistettu tähän mennessä vesi-ilmahuuhtelulla, kloorilla ja veden happamuutta lisäämällä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat