Mainos

Nokian turmapaikan puhdistustyöt jatkuvat

Tutkimusten perusteella näyttäisi siltä, että vaikka henkilöauton ja kemikaalirekan onnettomuus sattui lähellä vesirajaa, rekan kuljettamaa syövyttävää ja hengitystä salpaavaa natriumvetysulfidia ei ole joutunut vesistöön.

Säiliöautosta maahan valuneen jätelipeän puhdistustyöt jatkuvat Nokialla Pirkanmaalla. Maata poistetaan alueelta niin paljon, että maapohjasta mitatut arvot ovat jälleen normaaleja.

Jätelipeää eli natriumvetysulfidia valui maahan 12 tonnia, kun säiliöauto ja henkilöauto kolaroivat tiistai-iltana valtatie 11:llä Nokian Murhasaaressa. Tampereen aluepelastuslaitoksen teknisen päällikön Esko Kulmalan mukaan kemikaalia ei ole päässyt viereiseen Jokisjärveen. Uimista ja järviveden käyttöä kuitenkin kehotetaan välttämään puolen kilometrin säteellä onnettomuuspaikasta niin kauan, kunnes maanpuhdistus on tehty. Poistettu maa kuljetetaan Riihimäelle Ekokemin puhdistamoon.

- En osaa sanoa paljonko maata joudutaan poistamaan, mutta toivottavasti työ saadaan tehtyä ennen viikonloppua, arvioi Kulmala.

Pirkanmaan ympäristökeskuksen mukaan järviveden kemikaalipitoisuuksia on hankala mitata, kun kemikaali on liuennut isoon vesimassaan. Tarkastaja Vesa-Pekka Heikkilä kertoo, että onnettomuuspaikan läheisestä lahdelmasta on otettu klorofylli- ja eliönäytteet, joista saadaan huomenna tulokset.

- Pieneliöt reagoivat äkkiä muutoksiin. Muutoin järven tilaa on arvoitu silmämääräisesti, mutta esimerkiksi kuolleita kaloja ei ole näkynyt, Heikkilä toteaa.

Natriumvetysulfidi

- Tämä on täysin veteen liukeneva aine ja tässä on melkoinen virtaama, joten se hukkuu tuonne sitten. Tässä vaiheessa tietysti lähistön asukkaita kehotetaan välttämään uintia ja pyritään estämään, ettei kukaan mene ainakaan kalanpyydyksiä kokemaan, varoitteli Pirkanmaan alueen päivystävä palopäällikkö Esko Kulmala myöhään illalla.

Säiliörekan ja henkilöauton kolari tapahtui valtatie 11:llä Murhasaaren sillalla eilisiltana puoli kahdeksan jälkeen. Henkilöauton kuljettaja kuoli heti. Rekan kuljettaja loukkaantui.

Rekan peräosa kaatui kolarissa katolleen. Rekan säiliössä oli 24 tonnia syövyttävää ja hengitystä salpaavaa natriumvetysulfidia.

Pelastusviranomaisten mukaan onnettomuus sattui, kun henkilöauto ajautui tuntemattomasta syystä säiliörekan kaistalle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.