Mainos

Nokian tulos parani

Nokian viime vuoden tulos kasvoi odotetusti. Nokia myi viime vuonna ennätykselliset 179 miljoonaa matkapuhelinta.

Nokian koko vuoden tulos ennen veroja ja vähemmistöosuuksia oli viime vuonna odotettu 5, 3 miljardia euroa. Vuonna 2002 se oli 4,9 miljardia euroa. Nokian itsensä käyttämä pro forma -voitto rahoituserien jälkeen oli 5,4 miljardia euroa. Vuotta aiemmin vastaavaa voittoa kertyi hieman vaille 5,6 miljardia euroa. Osakekohtainen tulos oli 0,79 euroa.

Viimeisen vuosineljänneksen eli loka-joulukuun tuloksekseen yhtiö ilmoittaa 1,7 miljardia euroa, kun se vuonna 2002 oli 1,5 miljardia.

Yhtiön liikevaihto jäi noin puoli miljardia heikommaksi kuin vuonna 2002 ja oli noin 29,5 miljardia euroa. Nokian verkkopuoli teki koko vuodelta tappiota.

Matkapuhelinmyynti kannatti

Nokia kertoo myyneensä viime vuonna 179 miljoonaa matkapuhelinta. Se on ennätys yhtiön historiassa. Pääjohtaja Jorma Ollilan mukaan Nokian osuus matkapuhelinten markkinoista kasvoi hieman yli 38 prosenttiin.

Koko viime vuonna Nokia arvioi kännykkämyynnin lisääntyneen 16 prosenttia, mikä nostaisi maailman myynnin 471 miljoonaan puhelimeen.

Nokia Mobile Phonesin liikevoitto kasvoi 5 prosenttia ja oli 5,5 miljardia euroa. Vuonna 2002 liikevoitto oli 5,2 miljardia. Mobile Phonesin myyntivolyymi kasvoi 20 prosenttia.

Alkaneena vuonna Nokia arvioi kännyköiden myynnin lisääntyvän noin 10 prosenttia.

Ollila arvioi yhtiön ottavan uusia työntekijöitä jo tänä vuonna erityisesti tutkimukseen ja tuotekehittelyyn, mutta myös tuotantoon. Kolmen viime vuoden aikana Nokiasta on vähennetty 8 000 työntekijää.

Langattomat ratkaisut vuoden 2004 hittejä

Nokia arvioi, että vuosi 2004 on ensimmäisten todellisten langattomien yritysratkaisujen rakentamisen vuosi sekä teollisuudenalalle että Nokialle. Yhtiö arvioi, että langattomien päätelaitteiden markkinat kasvavat jonkin verran yli 10 prosenttia vuonna 2004. Vuonna 2004 langattomien päätelaitteiden volyymikasvun uskotaan perustuvan matkapuhelintiheyden kasvuun kehittyvillä markkinoilla ja uusien laitteiden hankintaan kehittyneillä markkinoilla.

Tulevaisuusennusteissaan Nokia arvioi ensimmäisen neljänneksen liikevaihdon kasvavan 3-7 prosenttia verrattuna vuoden 2003 vastaavaan ajanjaksoon. Ensimmäisen neljänneksen raportoidun osakekohtaisen tuloksen (laimennettu) arvioidaan olevan 0,17-0,19 euroa.

Nokia sanoo, ettei se enää julkista pro forma -tulostietoja vuoden 2004 ensimmäisen vuosineljänneksestä lähtien.

Puhelimen hinta ratkaisee

Nokian arvio liikevaihdon kasvusta muutamalla prosentilla alkuvuodesta on erittäin hyvä saavutus, kun ottaa huomioon miten vahvistuva euro haittaa Yhdysvalloissa ja Aasiassa operoivaa eurooppalaista yritystä, arvioi Opstockin analyytikko Jarkko Nikkanen.
Viime vuoden tuloksessa Nikkanen pitää myönteisenä sitä, että verkkoyksikön hyvä liikevaihdon kehitys tuli selkeästi voitolliseksi. Nokian markkinaosuus säilynee tänäkin vuonna 38 prosentissa, ja ero toisena olevaan kilpailijaan Motorolaan on yli kaksinkertainen. Matkapuhelinmarkkinoiden kasvun jatkuminen vakaana ja ennustettu 20 prosentin yksikkökasvu viimevuotiseen tapaan on myös myönteistä, Nikkanen arvioi.

Tänä vuona uhkina säilyvät edelleen matkapuhelimien keskihinta eli kuinka paljon kuluttajat ovat valmiita maksamaan puhelimistaan.

-Toinen on se, miten kannattavuutta pidetään yllä yhä kiristyvässä kilpailussa.

(MTV3-STT)

Lue Nokian tulos kokonaisuudessan
(Seitsemän uutiset 22.01.2004)

Nokia pysyy vastaisuudessakin kansainvälisenä suomalaisyrityksenä. Osa ydintoiminnoista tosin siirtyy Atlantin taakse.
(Talousuutiset 22.01.2004)

Nokia aikoo jatkossa palkata lisää väkeä. Yhtiö kertoi torstainana, että sen henkilöstön kokonaismäärä on vuoden lopussa suurempi kuin nyt.
(Kymmenen uutiset 22.01.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.